Російська мова зникає з українського ринку праці – дослідження .

Російська мова витісняється з українського ринку праці
Російська мова витісняється з українського ринку праці

Український ринок праці перейшов на українську мову

За дослідженням, опублікованим рекрутинговим порталом Work.ua, український ринок праці практично повністю перейшов на українську мову. У жовтні 2022 року 84% вакансій було написано українською мовою, а в жовтні 2023 року цей показник зрос до 95%. У вересні 2024 року вакансії для україномовних становили 97%, а російською мовою було лише 1,5% вакансій, що є історичним мінімумом.

Зазначається, що роботодавці досі розміщують вакансії російською мовою у всіх регіонах України, але їх відсоток зменшився. Найбільше таких вакансій є на Одещині - 5,6%. Вакансії, де потрібна російська мова, складають лише 85,8% в дистанційній роботі, оскільки багато пропозицій написані англійською мовою.

Залежно від галузі діяльності, мова вакансій також змінюється. Найбільше українізовані вакансії зустрічаються в сферах "Сили оборони" (99,6%), "Державні організації" (99,3%) і "Дизайн" (98,2%). Але найменш українізовані вакансії зустрічаються в неприбуткових та благодійних організаціях та в IT-сфері через велику кількість пропозицій, написаних англійською мовою.

За дослідженням вакансій, роботодавці, які використовують українську мову, отримують на 17% більше відгуків від претендентів на посаду порівняно з тими, хто використовує російську мову. Найбільше українці реагують на вакансії, де потрібно знання англійської мови, оскільки такі вакансії частіше пропонують вищу зарплату та можливість працювати віддалено.

Також спостерігається українізація резюме кандидатів. У 2024 році 90,5% резюме були українською мовою, але серед кандидатів у віці 55+ цей показник менший - 64,5% резюме, оскільки вони частіше використовують російську мову. Наголошується, що ці цифри не покращилися в порівнянні з жовтнем 2022 року.

Зниження працездатного населення

Раніше було виявлено, що працездатна кількість населення в Україні знизилася на 40% порівняно з 2021 роком, зазначають дослідники з Центру Разумкова.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua