Російське військове командування, ймовірно, заохочує страти полонених – ISW.

Російське військове командування заохочує страти полонених
Російське військове командування заохочує страти полонених

Зростання страт українських військовополонених

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) стверджують, що випадки страти українських військовополонених зростають. За їхніми даними, це може бути спричинено наказами або заохоченням російських командирів.

Останній випадок страти стався 10 жовтня, коли російські війська розстріляли дев'ять українських військових у Курській області. Про це інформує проект OSINT.

За повідомленнями, українські оператори безпілотників потрапили на російські сили і, вичерпавши боєприпаси, здатися в полон. Проте, згідно з даними, їх роззброїли, вишикували та розстріляли, порушуючи Женевську конвенцію.

Експерти приходять до висновку, що зростання страти українських військовополонених є результатом наказів або заохочення російських командирів. Найбільший випадок страти стався 1 жовтня, коли 16 бійців України були вбиті російськими військами на Покровському напрямку.

«ISW продовжує відслідковувати кадри та повідомлення про страти українських військовослужбовців російськими військовослужбовцями та спостерігає ширшу тенденцію російських зловживань щодо українських військовополонених на різних ділянках фронту, які, мабуть, були дозволені, якщо не прямо схвалені, окремими російськими командирами», - заявляють аналітики.

З урахуванням цих повідомлень омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста, вказавши, що такі дії порушують Женевську конвенцію.

Також відомо, що незалежна міжнародна комісія ООН знайшла нові докази катувань Росією українських цивільних та військовополонених на окупованих територіях України та в РФ.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua