Дослідники виявили місце розташування російської ракети з ядерним двигуном.

Место расположения российской ракеты с ядерным двигателем
Место расположения российской ракеты с ядерным двигателем

Американські дослідники знайшли місце, де може знаходитися нова російська ракета з ядерним двигуном "Буревісник", про яку Путін заявив у 2018 році. Ракета відома в НАТО як SSC-X-9 Skyfall. Про це повідомляє Reuters.

Аналітик з CNA Декер Евелет вважає, що на цьому місці будують дев'ять горизонтальних пускових майданчиків, які, мабуть, призначені для цієї ракети.

Він стверджує, що це ідеальне місце для великої стаціонарної ракетної системи, а саме для "Буревісника".

Незважаючи на заяви Путіна про успішність випробувань, західні експерти залишаються сумнівними щодо ефективності та стратегічної цінності цієї ракети.

Вони наголошують на високих ризиках радіаційних катастроф і вважають, що ракета не принесе Росії значних нових можливостей, але може бути загрозою для країни.

Ця система озброєнь "Skyfall" - це унікально дурна система, літаючий Чорнобиль, яка становить більшу загрозу саме для Росії, ніж для інших країн

Таким чином, колишній високопоставлений співробітник Держдепартаменту Томас Кантріман заявив, посилаючись на катастрофу на ЧАЕС у 1986 році.

Крім того, ядерний двигун цієї ракети становить загрозу радіаційному викиду під час її польоту, а розгортання ракети пов'язане з ризиком аварії, що може забруднити навколишній регіон

За оцінками експертів, технічні характеристики ракети "Буревісник" залишаються невідомими. Але вони припускають, що для запуску використовується невелика твердопалива ракета, яка подає повітря до двигуна з мініатюрним ядерним реактором.

Це повітря нагрівається і, можливо, стає радіоактивним, після чого викидається для створення тяги.

Очікується, що дальність польоту "Буревісника" становитиме близько 23 000 км, що більше, ніж у новітньої російської міжконтинентальної балістичної ракети "Сармат", яка досягає понад 17 700 км. Однак, через дозвукову швидкість "Буревісник" може бути виявлений системами протиповітряної оборони.


Читайте также

Получите доступ к каналу свежих новостей 112.ua