Дослідники виявили місце розташування російської ракети з ядерним двигуном.

Місце розташування російської ракети з ядерним двигуном
Місце розташування російської ракети з ядерним двигуном

Американські вчені виявили місце можливого розташування нової російської ракети "Буревісник" з ядерним двигуном, про яку Путін заявив у 2018 році. За даними Reuters, ця ракета відома в НАТО як SSC-X-9 Skyfall.

CNA аналітик Декер Евелет припускає, що на вказаному місці будуються дев'ять горизонтальних пускових майданчиків, які, ймовірно, призначені для запуску цієї ракети.

Евелет стверджує, що це ідеальне місце для великої стаціонарної ракетної системи, якою є "Буревісник".

Незважаючи на заяви Путіна про успішність випробувань, західні експерти сумніваються у ефективності і стратегічній цінності цієї ракети.

Вони наголошують на високому ризику радіаційних катастроф та вважають, що ракета не надасть Росії значних нових можливостей, але може стати загрозою для країни.

Ця система озброєнь "Skyfall" - це унікально дурна система, літаючий Чорнобиль, яка становить більшу загрозу саме для Росії, ніж для інших країн

Так висловився колишній співробітник Держдепартаменту Томас Кантріман, посилаючись на катастрофу на Чорнобильській АЕС в 1986 році.

Крім того, ядерний двигун цієї ракети потенційно може спричинити радіаційне випромінення під час польоту, а розгортання ракети пов'язане з ризиком аварії, яка може забруднити навколишній регіон

За оцінками експертів, технічні характеристики ракети "Буревісник" залишаються невідомими, але їхні припущення вказують на використання невеликої твердопаливної ракети з мініатюрним ядерним реактором, в який подається повітря для створення тяги.

Припускається, що "Буревісник" зможе пролетіти близько 23 000 км, що більше, ніж у російської ракети "Сармат", яка має досягати понад 17 700 км. Однак через дозвукову швидкість "Буревісник" може бути виявлений системами протиповітряної оборони.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua