СБУ затримала одного з ідеологів російського вторгнення в Україну.

Затримання ідеолога російського вторгнення в Україну
Затримання ідеолога російського вторгнення в Україну

Служба безпеки України повідомила про затримання Дмитра Чистіліна, одного з головних організаторів захоплення Криму, Донецької та Луганської областей. Також відомо, що він був помічником ексрадника Володимира Путіна. Чистілін також впливав на розробку концепції "Стратегія інформаційної війни", яка виправдовувала дії Росії в Україні.

Чистілін протягом 2016-2024 років підготував кілька аналітичних матеріалів для Кремля, де він підтримував збройну агресію РФ та інтеграцію окупованих територій України в склад Росії.

Згідно з Службою безпеки, Чистілін активно сприяв російським спецслужбам, писав численні публікації, спрямовані на дезінформацію про Україну.

Крім цього, Чистілін брав участь у впливі на виборчі процеси в Східній та Центральній Європі, пропагував російські інтереси за межами Росії.

Службою безпеки повідомлено, що затримання Чистіліна стало можливим після його участі у одному з круглих столів, де він просував російські наративи, діючи як представник української громадськості.

Після цього він спробував повернутися до Росії через треті країни, однак був затриманий в Молдові. Йому повідомили про підозри у державній зраді та виправдовуванні збройної агресії Росії проти України. Також Чистілін сприяв воєнній розвідці РФ.

За ці злочини йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, 7 жовтня українські хакери здійснили атаку на ВДТРК, яка є однією з основних пропагандистських платформ Росії. Атака призупинила роботу більш ніж 20 телеканалів, включаючи "Росію 1", "Росію 24" та "Росію культура".


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua