Скільки потрібно коштів для розмінування України? Відповідь фахівця.

Кошти для розмінування України
Кошти для розмінування України

Україні необхідно щонайменше 37 млрд доларів для розмінування своєї території. Про це у своєму інтерв'ю NV повідомив Андрій Саварець, координатор Української асоціації гуманітарного розмінування та відновлення.

«Коли Світовий банк робив оцінку вартості розмінування, зазначено було, що Україна потребує 37 млрд, а хтось називає цифру і 50 млрд. Це якраз керуючись таким класичним підходом розмінування вручну», – заявив фахівець.

Андрій Саварець зазначив, що за останніми даними, 142 тис. км кв. української території є замінованою.

«Що радує, це те, що цей показник знизився, оскільки раніше він становив 174 тисячі квадратних кілометрів. Проте, завдяки новій технології обстеження, було виявлено багато земель, які не потребують розмінування, тому ця цифра зменшилась. Але конфлікт продовжується», – додав координатор Української асоціації гуманітарного розмінування та відновлення.

Нагадаємо, що якщо очищувати українську землю після закінчення війни традиційними методами розмінування, це може зайняти століття. Впровадження інноваційних методів може значно спростити і прискорити цей процес. Про це заявила помічниця Генерального секретаря ООН і директор Кризового бюро ПРООН Шоко Нода.

До речі, платформа штучного інтелекту використовуватиме нові методи розмінування та надаватиме рекомендації щодо ефективного очищення конкретної території від мін.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua