Що таке кредитний ліміт по картці.

Що таке кредитний ліміт по картці
Що таке кредитний ліміт по картці

Кредитний ліміт є досить зручним інструментом, який підходить фізичним особам. Проте, багатьом лише належить дізнатися кредитний ліміт що це таке. Вже після визначитися, як його використовувати, як зменшувати загальну суму і як її підвищувати. 

Розбираючись, що значить кредитний ліміт, слід врахувати, що різні банки надають і різні умови отримання кредитного ліміту по картці. Крім цього, зрозуміти, що означає кредитний ліміт і як його підвищувати, варто й постійним клієнтам одного банку. В цілому, ця тема досить цікава і корисна. 

Кредитний ліміт: що потрібно про нього знати? 

кредитний ліміт що це таке

Отже, що таке кредитний ліміт по картці: це певні кошти, які з'являються на спеціальній карті банку. Вони схожі на кредитні, але з іншими умовами повернення коштів. Що це простими словами: тобто на картці встановлений певний ліміт, який можна використовувати. Це не кошти клієнта, а певні гроші, які він бере в борг. Брати їх можна частинами або всією сумою одразу. При цьому на відміну від кредиту повертати кошти можна з меншими процентами або якщо клієнт вкладається в терміни, то зовсім без відсотків. 

Скільки буде ліміт, встановлює банк індивідуально для кожного клієнта на основі його платоспроможності, кредитної історії та інших факторів. Також важливий сам банк. 

що значить кредитний ліміт

В чому взагалі плюси такої опції банку (зараз розглядаємо банки України):

  1. Всі виділені кошти доступні в моменті, тобто не потрібно чекати окремих дозволів від банку. 

  2. Кошти можна використовувати для оплати товарів, послуг, переведення грошей і зняття готівки.

  3. Більшість банків пропонують пільговий період, протягом якого відсотки за використання кредитних коштів не нараховуються.

  4. Кредит можна повертати частинами, що дозволяє управляти своїми фінансами більш гнучко.

Це загальний алгоритм для більшості банків України. 

Як встановлюється кредитний ліміт?

що означає кредитний ліміт

Знову ж у більшості банків України є свої правила встановлення кредитного ліміту. Йдеться про те, наскільки банк може покладатися на клієнта. У випадку отримання стандартного кредиту клієнт надає такі гарантії. Тобто він вже дає певні гарантії, як віддасть кошти. У випадку кредитного ліміту клієнт отримує картку і на ній встановлюється ліміт. Часто це може бути сума, яку встановлює сам банк. І він не зобов'язує клієнта її знімати або витрачати. 

Якщо ж говорити про розмір кредитного ліміту, то він залежить від кількох факторів:

  1. Кредитна історія. Банки оцінюють, наскільки відповідально клієнт раніше погашав свої борги. Хороша кредитна історія дозволяє розраховувати на більший ліміт.

  2. Рівень доходів. Чим вищий дохід клієнта, тим більша ймовірність, що банк надасть високий ліміт.

  3. Поточні зобов'язання. Якщо у клієнта вже є кредити або інші фінансові зобов'язання, це може знизити його кредитний ліміт.

Зазвичай банк відстежує обіг коштів на основних картках клієнта. Так, для прикладу, робить Приватбанк. Якщо обіг зростає, то банк автоматично підвищує кредитний ліміт на картці. Адже потенційно за своїми надходженнями клієнт зможе погасити заборгованість. 

Що далі робити з цією опцією? 

Іноді банки не видають кредитний ліміт без згоди клієнта. У Приватбанку досить проста система. Клієнт оформляє будь-яку картку, а йому в якості бонуса дають кредитну картку. На ній зазвичай встановлюють мінімальний кредитний ліміт, який поступово зростає. Проте інші банки можуть діяти інакше. Тобто до моменту використання кредиту ще потрібно постаратися його отримати. 

що таке кредитний ліміт на карті

Кредитний ліміт працює так само, як звичайні кошти на картці. Є невеликі відмінності: 

  1. Оплата товарів і послуг. Клієнт може використовувати кредитні гроші для покупок у магазинах або через інтернет.

  2. Зняття готівки. Можна знімати готівку в банкоматах, однак за це часто стягується комісія, і на цю суму відразу починають нараховуватися відсотки.

  3. Переводи грошей. В деяких випадках можливий переказ кредитних коштів на іншу картку або рахунок, але така операція також може бути обтяжена комісіями.

Тобто здобувши кредитний ліміт, вже з першого дня, клієнт може використовувати картку. Наприклад, для оплати в інтернеті. Зазвичай найневигідніші умови по зняттю коштів (готівка). А от оплата карткою або через інтернет зазвичай проходить з мінімальною комісією. 

Особливості подальших виплат 

Якщо розглядати тему кредитного ліміту, то одразу слід приділити увагу для вивчення пільгового періоду. Це опція, яку надають багато банків. Такий період є проміжком часу, коли можна віддати взяті раніше кошти без будь-яких зобов'язань. Тобто, якщо клієнт встигне повернути кошти на картку, він нічого не втрачає. Деякі банки дають такий період єдиноразово для нових клієнтів або ж надають пільговий період з моменту зняття перших коштів. Як тільки ліміт знову погашений опція оновлюється. 

що таке кредитний ліміт по карті

Однак важливо враховувати деякі умови:

  1. Тривалість пільгового періоду. Зазвичай це 30-60 днів.

  2. Погашення боргу до кінця періоду. Якщо борг не буде погашений протягом пільгового періоду, банк почне нараховувати відсотки на всю суму кредиту.

  3. Особливі умови для зняття готівки. У багатьох банках зняття готівки не підпадає під дію пільгового періоду.

Пільговий ліміт є одним з основних переваг використання кредитного ліміту. Адже крім комісії не доведеться платити відсотки за кредитні кошти. 

Якщо клієнт не встигає погасити борг до кінця пільгового періоду, на залишок кредиту починають нараховуватися відсотки. Відсотки за такими картками можуть бути вищими, ніж за звичайними кредитами, тому важливо враховувати цей момент при плануванні витрат. Перш ніж використовувати будь-який ліміт, варто прочитати всі правила і вивчити тему пільгових періодів. 

Крім цього, варто врахувати всі комісії. Зазвичай вони є на зняття готівки (навіть у банкоматі самого банку). Також може бути комісія за перевищення ліміту. Якщо клієнт використовує більше коштів, ніж дозволено лімітом, банк може накласти штраф або нарахувати додатковий відсоток.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua