Що заважає активному будівництву зеленої генерації? Центр Разумкова назвав причину.

Блокування ініціатив зеленої енергетики національними органами
Блокування ініціатив зеленої енергетики національними органами

Заборгованість перед інвесторами у відновлювану енергетику досягла 38 млрд грн і впливає на темп будівництва зелених потужностей. Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова, вказав, що тільки сонячні та вітрові електростанції можуть будуватися швидко.

“Сьогодні борг перед генерацією ВДЕ з боку державного Гарпоку – 38 млрд грн. Це незважаючи на те, що державні банки мають вільні гроші”, – сказав Омельченко.

Омельченко зауважив, що держава не робить нічого для погашення боргів і це уповільнює будівництво нових зелених потужностей. Розрахунки з виробниками та інвесторами складають лише 60%.

“Чи будуть інвестори продовжувати інвестувати, коли більше третини зароблених коштів вони не отримують”, – додав експерт.

Також Омельченко зазначив борг у розмірі 7,3 млрд грн, який Укренерго не зарахувала в тарифі на передачу. Нацкомісія з питань енергетики визнала цю проблему ще весною, але ніхто не займається виплатами.

“НКРЕКП чітко визначила це ще весною, але ніхто не робить нічого, щоб сплатити борги виробникам зеленої електроенергії”, – підкреслив Омельченко.

Раніше експерти пропонували уряду забезпечити банківські кредити для "Енергоатому" для погашення його заборгованості на енергоринку, що допоможе прискорити будівництво зелених енергопотужностей.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua