Солодощі можуть різко подорожчати через заборону пальмової олії в Україні.

Поскладані печива можуть здорожчати
Поскладані печива можуть здорожчати

Україна прийняла закон про обмеження використання пальмової олії

Верховна Рада України прийняла закон, яким вводяться жорсткі обмеження на використання пальмової олії, зокрема її гідрогенізованої форми. Заборона стосується дитячого харчування та молочних продуктів, а також обмежує використання кондитерських виробів. За порушення передбачено штрафи на сотні тисяч гривень.

Про це йдеться у статті видання "Телеграф".

"Найбільше такого масла почали завозити, починаючи з 2015 року. Ці обсяги досягають зараз від 200 до 250 тисяч тонн на рік. Найбільше вони використовуються в солодощах, цукерках, вафлях, різних тортиках та молочних продуктах", - поділився ініціатор закону, народний депутат Дмитро Соломчук із "Слуги народу".

Він зазначає, що йдеться не просто про пальмову олію, а про гідрогенізовану олію і трансжири, які негативно впливають на здоров'я людини.

Ризики здоров'я через споживання трансжирів

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, споживання трансжирів збільшує ризик смерті на 34%, а також збільшує ризик серцево-судинних та онкологічних захворювань, особливо у дітей.

Незважаючи на можливе підвищення цін на деякі продукти, Соломчук бачить у цьому законі позитивні наслідки для економіки України.

"Це буде мотивувати відкривати тваринницькі комплекси в Україні. Ми якоюсь мірою сільськогосподарська країна і, мені здається, ці мільярди гривень, це десь 7-10 мільярдів гривень на рік повинні платити не малайзійським, індонезійським фермерам, а українським", - зазначив він.

Морозиво та заморожені продукти в Україні

Евеліна Бахур, виконавчий директор Асоціації українських виробників "Морозива та заморожених продуктів", не очікує суттєвих змін у виробництві морозива. Вона пояснює, що при виробництві цих солодощів з комбінованим складом сировини не використовуються гідрогенізовані рослинні жири та олії. Більшість виробників морозива в Україні вже дотримуються суворих стандартів якості. Особливо за складом стежать ті, хто має дозвіл на експорт продукції до країн ЄС.

Суворі обмеження на трансжири в Європі

Закон набуде чинності наступного дня після публікації, але почне діяти лише за рік після опублікування. Це дозволяє виробникам час адаптувати свої технологічні процеси.

Слід зазначити, що в країнах ЄС діють ще більш суворі обмеження. У скандинавських країнах діє повна заборона на трансжири, а у Східній Європі, зокрема, в Польщі, допускається лише 0,2% цих жирів на 100 г жирів у продукті.

Нагадаємо, раніше "Хвиля" розповідала про 6 продуктів, які найчастіше підробляють.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua