Середня заробітна плата в Бельгії: за місяць і за годину.

Середня заробітна плата в Бельгії: за місяць і за годину
Середня заробітна плата в Бельгії: за місяць і за годину

Бельгія залишається однією з достатньо перспективних країн, де можна знайти роботу. До того ж зарплата Бельгії більш ніж приємна. Громадяни цієї країни набагато рідше їздять “на заробітки” ніж інші європейці. 

Також Бельгія зарплата є важливим показником для мігрантів. Адже зарплата в Бельгії дозволяє залишитися в цій країні і навіть назавжди мігрувати. Тому зп дуже важливий показник. Ця середня зарплата в Бельгії не просто хороша для українців, але і для будь-яких іноземців. 

Середня зарплата в Бельгії в годину і середня в місяць 

зарплата бельгія

Розпочнемо з того, що Бельгія — одна з найбільш економічно розвинених країн Європи, і питання розміру зп в ній залишається актуальним для громадян, експатів та іноземних спеціалістів. Бельгія відрізняється і країною з лояльними роботодавцями та переважно зручними графіками. 

В 2024 році ситуація на ринку праці продовжує змінюватися під впливом інфляції, зростання цін на енергоносії та інших економічних факторів. В цілому, Бельгію, як і інші країни, задів криза, яка стосується всіх європейських країн. В іншому середня зарплата в Бельгії в 2024 році більш ніж висока, але все залежить від кваліфікації та від міста. 

За даними на 2024 рік, середня місячна зарплата в Бельгії становить близько 3 900 – 4 200 євро до вирахування податків. Однак варто враховувати, що це загальна цифра, яка включає як високоплачуваних спеціалістів, так і працівників з низьким рівнем доходу. У всіх країнах Європи склалася схожа ситуація, адже на першому місці стоїть кваліфікація та спеціальність. Вже потім впливає стан ринку праці в окремо взятій країні. Остаточний рівень зарплати залежить від регіону, галузі та рівня кваліфікації працівника.

бельгія зарплата

Що впливає на рівень зарплати в Бельгії: 

  1. В Бельгії значні відмінності в зарплатах між регіонами. Для прикладу, в Брюсселі, де достатньо розвинуті різні сфери діяльності. Тут середня зарплата вища, ніж у Фландрії та Валлонії, що пов'язано з концентрацією міжнародних компаній та установ. Тому середня зарплата найвища по країні. 

  2. Сфера діяльності. Найбільш високі зарплати спостерігаються в IT, фінансовому секторі, юриспруденції, медицині. В промисловості та сільському господарстві заробітні плати значно нижчі. Така ситуація теж склалася максимально однаково по всій Європі. 

  3. Досвід, кваліфікація. Зп спеціалістів з вищою освітою і досвідом роботи в рази перевищують зарплати некваліфікованих працівників.

  4. З віком та збільшенням стажу зарплата, як правило, зростає. Початківці спеціалісти в Бельгії можуть заробляти значно менше, ніж їх більш досвідчені колеги.

Тобто загальний показник зарплати складається з різних факторів. 

Скільки в Бельгії платять за годину? 

зарплата в бельгії

В Бельгії часто використовується система погодинної оплати. Якщо говорити про цей рік, то в середньому за годину в Бельгії можна заробити від 20 до 25 євро. Цей показник також до вирахування податків. В цьому випадку середній показник може значно змінюватися як у більшу, так і в меншу сторону. 

Приклад погодинної оплати в різних секторах:

  1. IT технології — від 30 до 45 євро за годину.

  2. Фінансовий сектор — від 25 до 40 євро за годину.

  3. Медицина — від 30 до 50 євро за годину (лікарі, медсестри).

  4. Освіта — від 20 до 30 євро за годину.

  5. Будівництво та виробництво — від 15 до 25 євро за годину.

Тобто в Бельгії можна достатньо багато заробити і за неповний робочий день. 

Скільки можна заробити по регіонах Бельгії? 

середня зарплата в бельгії в годину

Розбираючи цю тему, треба відразу зазначити, що Бельгія ділиться на 3 рівноцінних регіони. Це Брюссель, Фландрія і Валлонія. Незважаючи на те, що вони відносяться до однієї країни, у кожного регіону склався свій окремий “клімат”. Мова про актуальні професії, зарплати і в цілому рівень життя. 

Брюссель, як столиця країни і центр міжнародних організацій, пропонує найвищі заробітні плати. Середня зарплата тут в 2024 році становить близько 4 500 – 5 000 євро на місяць. Висока конкуренція на ринку праці і наявність безлічі іноземних компаній сприяють зростанню доходів спеціалістів.

У Фландрії, яка є економічно розвиненим регіоном, середня зарплата нижча, ніж в Брюсселі, але все ще досить висока. В середньому тут отримують 3 800 – 4 300 євро на місяць. Основні галузі, що забезпечують високі зарплати у Фландрії, — це промисловість, хімія, машинобудування та сільське господарство.

середня зарплата в бельгії

Валлонія, більш промисловий та аграрний регіон, відрізняється більш низьким рівнем зарплат. Середня зарплата в Валлонії становить 3 500 – 3 800 євро на місяць. Однак, незважаючи на це, деякі галузі, такі як хімія та виробництво, також можуть запропонувати конкурентоспроможні зарплати.

Окрему увагу слід приділити і темі оподаткування Бельгії. На сьогодні податки в цій країні вважаються одними з найбільших в Європі, і це також слід враховувати. 

Якщо вам потрібна хороша робота в Бельгії, багато вдалих вакансій можна знайти на Layboard.com.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua