Стало відомо, хто виявив бажання бути мовним інспектором в Івано-Франківську.

Кандидати на посаду мовного інспектора
Кандидати на посаду мовного інспектора

У Івано-Франківську представники громадських організацій - міська "Просвіта" та кількох молодіжних об'єднань вирішили стати мовними інспекторами. Про це повідомив міський голова Руслан Марцінків.

За його словами, наразі в цю ініціативу включилися міська "Просвіта" та декілька молодіжних організацій. Але детальніше положення про громадських активістів буде прийняте вже в п'ятницю. З понеділка почнуться реєстрація нових учасників шляхом заповнення анкет.

Також Марцінків прокоментував зауваження уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя щодо зовнішньої реклами в іноземних мовах. Він зазначив, що муніципальна інспекція здійснює контроль за дотриманням законодавства, але також розгляне будь-які порушення з боку інших осіб.

Голова міського товариства "Просвіта" Марія Гуцол повідомила, що до мовної інспекції приєднається щонайменше шестеро членів організації різного віку.

Гуцол заявила, що "Просвіта" долучається до цієї ініціативи, оскільки одне з основних завдань організації - збереження української мови та її використання. З цієї метою вони будуть стежити за правильністю використання української мови у всіх сферах життя. Марія Гуцол також зазначила, що найменування "мовний інспектор" не дуже точне, але головне - виконувати свої обов'язки.

Загалом, у склад мовної інспекції вийде 11 організацій. Це один із кроків Івано-Франківська у боротьбі з поширенням російської мови в місті. Мер міста також закликав громадян записуватися на мовні курси в рамках Програми українізації пам'яті Ірини Фаріон.

За словами мовної активістки Лариси Ніцой, причиною зниження використання державної мови у школярів є відсутність підтримки влади та помилки у законодавстві.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua