Столтенберг згадав ключові події напередодні вторгнення Путіна в Україну.

Столтенберг згадує ключові події перед вторгненням Путіна в Україну
Столтенберг згадує ключові події перед вторгненням Путіна в Україну

Столтенберг: Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну

Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що початок повномасштабного російського вторгнення в Україну він спостерігав ще восени 2021 року. Про це він розповів в інтерв'ю газеті The Financial Times.

У вересні 2021 року, місяць до оприлюднення розвідувальних даних США щодо нарощування російських військ біля українських кордонів, я вперше переконався у неминучості такого вторгнення. Однак деякі союзники в нашому розумінні загрози не були переконані
Єнс Столтенберг

Столтенберг пояснив, що розбіжності в оцінці загрози не були зумовлені даними розвідки, а різною інтерпретацією намірів російського президента Володимира Путіна. Він наголосив на необхідності готовності до будь-якого сценарію вторгнення.

НАТО очікувало швидке падіння Києва, коли російські війська почали наступ. Проте, столиця України встояла, що стало вирішальним моментом. Столтенберг припустив, що у разі захоплення Києва та президента Зеленського, воєнний конфлікт міг розвиватися зовсім інакше.

Генсек також поділився своїми першими враженнями від зустрічі з Зеленським у червні 2019 року. Він визнав, що недооцінив майбутнього президента, який виявився лідером воєнного часу, навіть поставивши прості запитання.

Єнс Столтенберг

Також Столтенберг розповів про розмову з Зеленським на початку вторгнення, коли обговорювалося закриття неба над Україною, що не було здійснене НАТО. Він підкреслив, що Альянс продовжує підтримувати Україну, не втручаючись безпосередньо у конфлікт.

The Financial Times відзначає, що балансування між підтримкою України та уникненням прямої участі у війні є складним завданням для НАТО. Незважаючи на значні втрати українських військ, Альянс продовжує надавати допомогу та поставляти зброю, не відправляючи власних військових на фронт.

Столтенберг також зізнався, що вважає підтримку НАТО на початку війни РФ проти України недостатньою.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua