Техогляд та заміна номерів: українським водіям у Німеччині загрожують штрафи.

Номери авто з прапорцями України
Номери авто з прапорцями України

Українські біженці в Німеччині, які тут перебувають більше року, мають нові правила стосовно своїх автомобілів. Починаючи з 30 вересня, вони повинні замінити українські номерні знаки на німецькі. Протягом першого року перебування в Німеччині їм дозволяється користуватися автомобілями з українськими номерами без перереєстрації, але після цього терміну потрібно зробити офіційну реєстрацію транспортного засобу в Німеччині. В деяких землях є можливість отримати виняткові дозволи, які дозволяють користуватися автомобілем без німецької реєстрації до 2024 року.

Заяву на реєстрацію автомобіля можна подати в установу, що займається реєстрацією транспортних засобів за місцем проживання. Учасники процесу повинні пред'явити документи, що засвідчують особу, українське свідоцтво про реєстрацію та номерні знаки, індивідуальний дозвіл або сертифікат відповідності ЄС для транспортного засобу, а також підтвердження страхування.

З 2024 року українські документи на автомобілі та номерні знаки втрачають чинність в Німеччині, і використання їх після цього буде заборонено. Невиконання вимог реєстрації автомобіля розглядається як адміністративне правопорушення і передбачає штраф.

Під час реєстрації автомобіля необхідно мати при собі оригінали документів, тому цифрові копії не приймаються. Також можна повернути українські номерні знаки, якщо вони були визнані недійсними після отримання німецької реєстрації.

Українці не можуть зняти автомобіль з німецької реєстрації до того, як повернуться в Україну, оскільки без реєстрації вони не мають права рухатися по Німеччині. Процес зняття з обліку спрощений, заяву можна подати онлайн.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua