У Європі оцінили, чи переживуть зиму без російського газу.

Графік зміни постачання газу
Графік зміни постачання газу

Політики ЄС розділені щодо постачання газу з Росії

Політики Європейського Союзу мають різні думки про те, чи слід Росії залишитися другим найбільшим постачальником газу в Європі. Про це повідомляє видання Neue Zürcher Zeitung.

Останні два роки європейські політики були хвилювані станом запасів газу на зиму. Але, як стверджує аналітик Георг Захманн, ситуація є оптимістичною, і наступної зими газу в Європі буде достатньо.

На перше, Європа має достатні запаси газу, оскільки останні місяці уряди діяли систематично, заповнюючи газові сховища. Цих запасів повинно вистачити на 2-3 зимові місяці для країн Євросоюзу.

На друге, попит на газ знизився через зменшення споживання домогосподарств і компаній, які економили через високі ціни. Люди економили електрику та одягали теплі джемпери.

На третє, Європа стала менш залежною від одного постачальника, завдяки будівництву додаткових терміналів для скрапленого природного газу. Тепер Європа може купувати газ у будь-якій точці світу.

Проте існують ризики відносно постачання газу з Норвегії, який зараз є третім найбільшим постачальником газу в Європі. Також є загроза скорочення постачання з Росії через можливий саботаж інфраструктури у Північному морі або політичний тиск з боку українського уряду.

Наразі майбутнє постачання газу з Росії не визначене. Деякі політики пропонують звільнитися від постачання з Росії, але представники країн, які отримують дешевий газ, виступають за його продовження.

Раніше повідомлялося, що Україна запропонувала нову схему постачання газу до Європи.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua