У НБУ дали прогноз щодо інфляції у найближчі місяці.

Графік прогнозу інфляції у НБУ
Графік прогнозу інфляції у НБУ

НБУ: ціни зростатимуть, але інфляція сповільниться

Національний банк України повідомляє, що вплив на ціни буде помітним в найближчий час, але у наступному році інфляція сповільниться.

"Упродовж останніх місяців інфляція очікувано пришвидшилася. У серпні споживча інфляція зросла до 7,5% у річному вимірі, що було близьким до липневого прогнозу НБУ. Фундаментальний ціновий тиск, вимірюваний показником базової інфляції, також посилювався (6,5%)", - йдеться у повідомленні.

Причиною зростання споживчих цін є гірші врожаї цього року, збільшення витрат бізнесу на продовольчу сировину, енергію та оплату праці, а також вплив послаблення обмінного курсу гривні в минулі місяці. Однак, інфляційні очікування залишаються стабільними, зауважують у НБУ.

Прогнозується помірне зростання інфляції у найближчі місяці через зростання сукупного попиту внаслідок бюджетних видатків, збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, а також підвищення акцизів.

"Проте, розумна грошова політика НБУ та зменшення зовнішнього цінового тиску сприятимуть поступовому зниженню темпів інфляції та поверненню її до цілі в 5% протягом наступних років. Для досягнення цього, НБУ продовжуватиме контролювати ситуацію на валютному ринку", - заявляють у НБУ.

Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua