У Пентагоні сказали, як допоможуть захиститись Україні від іранських ракет Fath 360.

Пентагон демонструє ракету Fath 360
Пентагон демонструє ракету Fath 360

У США підтвердили, що Іран передав балістичні ракети Росії і обіцяли допомогти Україні захиститися від цього агресивного кроку.

Речник Пентагону, генерал-майор ВПС Пет Райдер, повідомив на брифінгу, що Іран передав партію балістичних ракет Fath 360 Росії, які можуть бути використані проти України. Ця ситуація становить загрозу для українських громадян. Він також заявив, що США співпрацюватимуть з Україною, щоб забезпечити її захист від цих ракет.

Райдер підкреслив, що кількість отриманих російських ракет поки невідома. Він також зазначив, що ці ракети Fath 360 мають діапазон дії приблизно 75 миль і дозволять росіянам використовувати більш потужні ракети з більшим діапазоном дії.

Це балістична ракетна система, яка може діяти на великій відстані. Це дасть можливість Росії використовувати цей потенціал, зберігаючи можливість більшої дальності для використання в усьому полі бою. Це поглибить арсенал Росії і дозволить наносити удари по різних цілях, включаючи цивільні об'єкти - заявив він.

Райдер повідомив, що десятки російських військовослужбовців навчалися використовувати цю ракетну систему в Ірані.

Що саме отримали іранці в обмін на ракети, поки невідомо. Сподіваються, що угоду може супроводжувати обмін розвідувальною інформацією.

Не вдаючись у деталі, ми бачимо, що вони обмінюються інформацією щодо ядерних програм, космосу і інших технологічних можливостей, які має Росія і які потрібні Ірану - зазначив Райдер.

Райдер висловив занепокоєння через зростання відносин Росії з іншими небезпечними суб'єктами, такими як Північна Корея, і вчинки Росії на світовій арені. Він вважає, що постачання ракет з Ірану може тривати.

Нас хвилює розвиток відносин між Росією і Іраном... Також стає видно, як Росія розвиває відносини з Північною Кореєю, стаючи, по суті, постачальником можливостей. Тому ймовірно, що якщо Іран постачає Росії такі ракети, то це не є одноразова угода, а джерело можливостей, яким Росія буде користуватися у майбутньому - підкреслив він.

Американський посадовець зазначив, що з початку російського вторгнення у 2022 році, США надали Україні понад 55,9 мільярда доларів допомоги в сфері безпеки. Особлива увага була приділена протиповітряній обороні, зокрема захисту від ракетної загрози.

Ми продовжуємо постачати інтегровану систему протиповітряної оборони для України і будемо продовжувати працювати з нею щодо захисту від цих ракет та інших ракет, які використовує Росія - зазначив Райдер.

Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua