У Ризі обговорили пункт Формули миру щодо територіальній цілісності України.

У Ризі обговорили пункт Формули миру
У Ризі обговорили пункт Формули миру

У Ризі відбулася конференція, присвячена виконанню Статуту ООН і відновленню територіальної цілісності України. Захід був організований Аргентиною та Естонією, а також Латвією і Україною. Участь у конференції взяли представники 61 країни та організації. Від України присутні були Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та представники Офісу Президента.

За словами Андрія Єрмака, російське нападання на Україну є першою колоніальною війною ХХІ століття, і єдиний спосіб не допустити повторення подібного в майбутньому – відновити систему міжнародних відносин, засновану на Статуті ООН.

Андрій Єрмак також зазначив, що російська агресія розкрила проблеми в міжнародній безпеці та підриває принципи ООН. Щоб відновити справедливість, необхідно повністю вивести російські війська з України, скасувати незаконні рішення щодо анексії, демілітаризувати Запорізьку АЕС та відновити свободу судноплавства в Чорному та Азовському морях.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук зазначив, що для виконання п'ятого пункту Формули миру потрібна реформа Ради Безпеки ООН, зокрема, обмеження права вето, посилення ролі Міжнародного суду та розробка системи профілактики агресії та конфліктів.

Саейма Латвії Дайга Мієріня вважає, що керівництво Росії повинно нести відповідальність за агресію проти України, а міжнародне співтовариство має забезпечити справедливість та посилити заборону використання сили згідно зі Статутом ООН.

Президент Рійгікогу Естонії Лаурі Гуссар підтримує Формулу миру Володимира Зеленського та повне дотримання Статуту ООН та міжнародного права.

Член Палати депутатів Національного конгресу Аргентини Даміан Арабія також підтримує суверенітет і територіальну цілісність України та виконання Статуту ООН.

Ця конференція є сьомою з серії і призведе до другого Саміту миру. Результати цих заходів будуть використані для формування пропозицій до другого Саміту миру.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua