У Росії прогнозують скорочення доходів від нафти й газу.

Прогнозоване скорочення доходів від нафти й газу
Прогнозоване скорочення доходів від нафти й газу

Уряд Росії передбачає, що доходи від нафти й газу будуть зменшуватися на протязі наступних трьох років через падіння цін на енергоносії та жорстший податковий режим для "Газпрому".

Згідно з проєктом бюджету наступних трьох років, доходи Кремля з цих джерел скоротяться на 14%, що негативно позначиться на війні в Україні та зростанні витрат на оборону РФ.

Згідно з проєктом, російська нафтова і газова промисловість внесе до державного бюджету 10,94 трлн рублів ($118 млрд) в наступному році, що на 3,3% менше, ніж прогноз на 2024 рік. Протягом наступних двох років передбачається подальше знецінення, досягнувши 9,77 трлн рублів до 2027 року.

Останні прогнози свідчать про ослаблення глобальних енергетичних ринків. Очікується, що середня експортна ціна на російську нафту впаде нижче $70 за барель, а контрактні ціни на газ зменшаться до 2027 року.

Прогнозується, що в довгостроковій перспективі нафта може стати ще дешевшою через зниження попиту та зростання популярності відновлюваної енергетики. Зазначається, що ОПЕК+ разом знижує видобуток, щоб відновити баланс на ринку.

Ще одним фактором, який вплине на доходи від нафти й газу, є зняття додаткового податкового навантаження з "Газпрому". Це головне джерело доходів для уряду. За оцінками Bloomberg, якщо буде прийняте рішення про більш лояльний фіскальний режим, податкові надходження від газовидобутку скоротяться більш ніж на 30% до 2025 року.

Джерело: enkorr


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua