У Східній Європі з'явився новий незамінний союзник США - ЗМІ.

Наближення України до США
Наближення України до США

Румунія - стратегічний пункт у Чорному морі та союзник США

Румунія стає все більш важливим стратегічним пунктом через своє місце розташування біля Чорного моря та наявність бази НАТО. Після модернізації бази "Міхай Когелнічану" вона може прийняти понад 10 тисяч військовослужбовців та членів їхніх сімей. База знаходиться поруч з американською базою Deveselu, де розташована система протиракетної оборони Aegis. На фоні конфліктів в Україні та на Близькому Сході, а також нестабільних відносин з Туреччиною, Румунія стала незамінним союзником США. Про це повідомляє професор політології у відставці Рональд Лінден у статті для The Hill.

Румунія підтримує Афганістан та Україну

Румунія була однією з перших країн, яка надала значний внесок у багатонаціональні сили в Афганістані, навіть відправивши свої війська на територію цієї країни. У 2004 році Румунію прийняли до НАТО.

Згідно зі словами Ліндена, Румунія також надає економічну підтримку Україні. Коли Росія замінувала морські шляхи, зруйнувала порти та загрожувала комерційному судноплавству, Київ звернувся до Румунії з проханням використовувати її порти на Чорному морі та Дунаї для експорту зерна, який є життєво важливим. Коли угода з Росією, яка була укладена за посередництва ООН в 2022 році, розпалася, румунські порти, зокрема Констанца, стали основою торгівлі.

Джерело: ZN.UA


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua