У Швеції буде побудований один із найбільших у Європі промислових кластерів зеленого водню.

Промисловий кластер зеленого водню Швеції
Промисловий кластер зеленого водню Швеції

Створюють великий промисловий кластер Європи на базі водню

Компанії Lhyfe, OX2 і Velarion об'єднують зусилля для створення великого промислового кластеру Європи на основі екологічно чистого водню. Кластер буде розташований у шведському муніципалітеті Онге і використовуватиме вітроенергію для виробництва зеленого водню, який потім буде використовуватися для виробництва нейтральних вуглецем добрив.

OX розробляє вітроелектростанцію з запланованою виробничою потужністю 1,4 ТВт/год. Ця електроенергія забезпечить побудову електролізера потужністю 300 МВт, який Lhyfe використовуватиме для виробництва зеленого водню об'ємом до 100 тонн на день.

Velarion побудує завод для виробництва нейтральних вуглецем добрив. Вони планують використовувати зелений водень для виробництва зеленого аміаку, що значно зменшить викиди вуглецю під час виробництва добрив.

«Ми в захваті від потенціалу цього проекту, який використовуватиме електроенергію від вітроенергетичної станції для створення промислового кластеру з екологічно чистою енергією. Це сприятиме розвитку місцевої промисловості та зростанню інвестицій у Онге», - зазначив Андерс Нільссон, керівник берегової вітрової галузі OX2.

Проект вже переходить у концептуальну фазу, а його реалізація залежатиме від отримання дозволів та інвестиційних рішень.

Lhyfe є виробником і постачальником екологічно чистого водню, а OX2 займається розробкою та управлінням проектами з відновлюваної енергетики. У 2021 році Lhyfe відкрила першу в світі установку з виробництва зеленого водню, пов'язану з вітроелектростанцією.

Важливо зазначити, що у 2022 році виробництво електроенергії з сонячної енергії перевищило виробництво електроенергії з кам'яного вугілля в ЄС.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua