У ВМСУ пояснили, з якою метою Росія проводить військово-морські навчання біля кордонів НАТО.

Військові навчання Росії біля кордонів НАТО
Військові навчання Росії біля кордонів НАТО

Великі військові навчання "Океан-2024" були проведені Російською Федерацією. Маневри відбувалися не тільки в різних частинах світового океану, але й у Балтійському морі. У Калінінградській області були здійснені бойові стрільби. Це була спроба показати військову присутність і налякати сусідні країни.

Таку думку висловив капітан 3-го рангу Дмитро Плетенчук, речник Військово-морських сил Збройних Сил України, в інтерв'ю телеканалу FREEДОМ.

За його словами, Росія нічим новим не вражає, такі навчання - це її стандартна тактика.

"Загалом, це більше схоже на геополітичні ігри. Російська імперія завжди демонструвала свою військову присутність, військову потужність і намагання налякати сусідів протягом останніх ста років, мінімум. Так що немає нічого нового в цих діях", - підкреслив Плетенчук.

За його словами, такі дії Росії не викликають страху у сусідніх країн, а натомість змушують їх звертати більше уваги на агресивну політику та поведінку РФ.

"Це змушує країни НАТО приймати заходи для зміцнення своїх кордонів і перегляду своїх збройних сил, і це вже відбувається. Особливо стосується Північноатлантичного альянсу. Протоколи були змінені після подій в Україні. Так що Росія взагалі робить все навпаки", - зазначив речник.

Плетенчук також нагадав, що протяжність кордону Росії з НАТО значно збільшилася протягом деякого часу.

"Подивіться на ту протяжність кордону РФ з НАТО, про яку вони у пропагандистських студіях так гучно розповідають. Виявилося, що цей кордон тепер удвічі довший. Так що, повторюю, нічого нового в цьому немає", - розмірковував Дмитро Плетенчук.

Речник також висловив думку, що Естонія та Фінляндія посилюють свою морську оборону і мають намір заборонити російським кораблям в'їжджати у Фінську затоку.

"Важко оцінити можливості інших армій світу, але, враховуючи кількість країн, які входять до НАТО, і площу цієї акваторії, Хмарний має найбільш ймовірну можливість це зробити", - зазначив речник.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua