Удари РФ по підстанціях України можуть призвести до катастрофи на АЕС – ЗМІ.

Підстанції України після удару РФ
Підстанції України після удару РФ

Українські атомні електростанції під загрозою через російські удари по енергомережі

Міністр енергетики України Герман Галущенко попереджає, що російські удари по енергомережі країни загрожують ситуацією на атомних електростанціях. Інформацію надав агентству Bloomberg. Наразі Київ контролює тільки три з десяти робочих атомних електростанцій.

Україна має тисячі електропідстанцій, однак під загрозою є лише десять ключових вузлів, пов'язаних із атомними станціями. Їх знищення може призвести до темряви та радіаційних надзвичайних ситуацій.

Небезпека ядерних ризиків наближається до кордонів України з Європейським Союзом через російські удари, заявив міністр.

"Вони точно знають, що роблять", - сказав Герман Галущенко. "Не випадково вони атакують підстанції, критично важливі для ядерної безпеки".

Підстанції забезпечують стабільність енергопостачання, а також роботу систем безпеки на атомних станціях. Ядерні станції потребують постійного потоку електроенергії для підтримки безпечної роботи реактора.

Без благополучного енергопостачання активна зона реактора може перегрітися, що становитиме небезпеку через неконтрольоване випромінювання радіації.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) розширило місію моніторингу в Україні на підстанції, щоб зменшити ризик для ядерної безпеки.

Зазвичай інспектори МАГАТЕ слідкують за ядерними матеріалами, а не енергомережами країни.

Джерело: Економічна правда


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua