Україна отримає 35 мільярдів євро із заморожених російських активів.

Україна отримує євро заморожених активів
Україна отримує євро заморожених активів

Європарламент підтримав надання Україні кредиту на 35 млрд євро

У вівторок, 22 жовтня, Європейський парламент підтримав надання Україні кредиту у розмірі до 35 мільярдів євро, що погашатиметься за рахунок доходів від заморожених російських активів, повідомляє сайт Європарламенту.

За цю ініціативу проголосували 518 депутатів, 56 виступили проти і 61 утримався.

Позика від ЄС є частиною ініціативи, узгодженої у рамках G7 у червні. Загалом пакет передбачає до 50 мільярдів доларів фінансової підтримки для України. Остаточна сума від ЄС може бути меншою, залежно від обсягу кредитів, наданих іншими країнами G7.

Механізм співпраці з Україною за кредитами забезпечить використання майбутніх доходів від заморожених активів Центрального банку Росії, які перебувають у ЄС для погашення кредиту. Ці кошти будуть спрямовані на обслуговування та погашення кредитів ЄС та інших партнерів G7. Київ зможе використати отримані кошти на власний розсуд.

Кошти нададуть до кінця 2025 року через нещодавно створену структуру - Механізм кредитної співпраці з Україною (Ukraine Loan Cooperation Mechanism). Однак отримання кредиту залежатиме від виконання Україною зобов'язань щодо підтримки демократичних механізмів, прав людини та умов, які будуть прописані у меморандумі про взаєморозуміння.

Регулювання після схвалення Європарламентом буде ухвалене Радою ЄС і набуде чинності наступного дня після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль написав у своєму Телеграм-каналі, що це важливий внесок ЄС у межах 50 млрд доларів кредиту G7 із використанням доходів від заморожених російських активів, який допоможе покрити нагальні фінансові потреби України.

Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua