Україна отримала боєприпаси на які «скинулись» 70 тис. словаків.

Боєприпаси, словаки, Україна, допомога, транспорт, поставки
Боєприпаси, словаки, Україна, допомога, транспорт, поставки

Понад 70 тисяч жителів Словаччини зібрали кошти на боєприпаси, які були доставлені до України шестома вантажівками. Усього було доставлено 122 тонни боєприпасів на 135 палетах. Ініціатор збору Федір Блащак стверджує, що Словаччина надала більше допомоги військовим потребам України, ніж Канада. Кампанія "Боєприпаси для України" зібрала 4,5 мільйона євро, з яких вже витрачено 4 мільйони. Залишок буде використаний для закупівлі боєприпасів для гранатометів.

"7 жовтня - великий день, на який ми чекали від самого початку, коли розпочали збір боєприпасів," - підкреслив Маріан Кулич. "Це був чіткий сигнал від словаків. 70 тисяч громадян долучилися до цього збору та продовжують робити регулярні пожертви на боєприпаси, щоб Україна могла захиститися від агресора".

Кампанія була запущена після того, як уряд Словаччини відмовився від ініціативи Чехії зі збору снарядів для України. Словаччина активно підтримує євроатлантичні прагнення України і надає їй допомогу від початку російської агресії в 2014 році. Країна надала значну гуманітарну допомогу, включаючи медичні товари, їжу та притулок для біженців. Також словацькі організації та волонтери активно долучаються до збору коштів.

Наразі, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо провели другі міжурядові консультації. Раніше Роберт Фіцо заявив, що відвідає Москву на 80-річчя закінчення Другої світової війни та виступив проти членства України в НАТО. Також Україна та Словаччина планують запустити альтернативний залізничний маршрут між Києвом та Братиславою.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua