Україна підписала зі Світовим банком меморандум про освітній проєкт.

Меморандум Світовим банком про освітній проєкт
Меморандум Світовим банком про освітній проєкт

Україна уклала нову угоду із Світовим банком щодо проєкту полегшення доступу до освіти у військових умовах

Міністерство фінансів та Міністерство освіти і науки України підписали нову угоду зі Світовим банком щодо проєкту LEARN, який запроваджується з метою полегшення доступу до освіти і забезпечення стабільності в умовах війни.

Повна сума фінансування проєкту становить 415 млн доларів США.

Контроль та координацію проєкту бере на себе Міністерство фінансів, а впровадження, моніторинг і оцінку здійснює Міністерство освіти і науки.

Одним з основних пріоритетів програми є безпека дітей, зокрема будівництво укриттів у навчальних закладах, повідомив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

"Програма триватиме чотири роки і охоплює різні джерела фінансування: Міжнародний банк реконструкції та розвитку надає позику на суму 235 млн доларів; Міжнародна асоціація розвитку виділяє кредит у розмірі 150 млн доларів; додатково 30 млн доларів надходить у вигляді гранту від Мультидонорського трастового фонду допомоги, відновлення, реконструкції та реформування України", - розповів Лісовий.

За його словами, програма LEARN реалізується за допомогою нового інструменту - "Програми кредитування, пов'язаної з результатами" (Program-for-Results, PforR), за яким Світовий банк компенсує витрати, які Україна здійснює на визначені цілі, зокрема на будівництво укриттів, і повертає кошти до державного бюджету.

Міністр підкреслив, що фінансування охопить всі типи освітніх закладів, включаючи дошкільні, загальноосвітні, позашкільні, вищі, професійно-технічні та фахові.

Крім того, програма передбачає фінансування інших інфраструктурних проєктів для забезпечення безпеки дітей, зокрема придбання шкільних автобусів, що дозволить гнучкіше формувати освітню мережу, особливо в районах близько до лінії фронту. Також частина коштів буде використана для підтримки реформи "Нова українська школа".

"Наразі 75% закладів освіти мають укриття. Навчання неможливе у закладах без укриттів. Міністерство розробляє альтернативні рішення для забезпечення безперервності освітнього процесу, оскільки повернення дітей до очного навчання є пріоритетом. Це важливо для подолання освітніх втрат, як у галузі академічного розвитку, так і в психологічному і емоційному зростанні учнів", - зазначив Лісовий.

Джерело: Укрінформ


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua