Україна різко наростила виробництво та експорт соняшникової олії.

Соняшникова олія виробництво України
Соняшникова олія виробництво України

Виробництво та експорт соняшникової олії в Україні перевищує показники довоєнного періоду

За даними асоціації "Укроліяпром", в Україні виробництво соняшникової олії в 2023-2024 маркетинговому році зросло на 13,7% до 6,6 мільйонів тонн, а експорт збільшився на 17% до 6,2 мільйона тонн.

Збільшений обсяг переробки насіння соняшнику став причиною зростання виробництва олії. В цьому маркетинговому році було перероблено 14,8 мільйона тонн насіння, що на 1,3 мільйона тонн більше, ніж у попередньому році.

Ціни на соняшникову олію / Фото: freepic.com

Крім того, українські виробники досягли успіху у переробці інших олійних культур. Уперше в історії країни було перероблено 1 мільйон тонн ріпаку, а експорт ріпакової олії досяг рекордних 424 тисяч тонн. Виробництво соєвої олії та шроту також зросло на 22% та 29% відповідно. Загалом було перероблено 17,4 мільйона тонн насіння олійних культур.

Україна. Поле і небо

Експерти "Укроліяпром" прогнозують зміни у структурі виробництва олійних культур на наступний маркетинговий рік. Очікується скорочення виробництва соняшника, але зростання виробництва сої через розширення посівних площ.

Проте, посуха, яка сталася влітку 2024 року, негативно вплине на врожай пізніх зернових та олійних культур, особливо кукурудзи, соняшнику та сої.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua