Україна та Ірландія підписали гарантії безпеки: Зеленський розповів, що передбачає угода.

Зеленський підписує гарантії безпеки з Ірландією
Зеленський підписує гарантії безпеки з Ірландією

Україна та Ірландія підписали Угоду про підтримку та співробітництво

Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс підписали Угоду про підтримку України та співробітництво між двома країнами. Про це повідомляється на сайті президента.

Ірландія зобов'язалася надати фінансову допомогу Україні у загальній сумі 168 мільйонів євро. Це включає 128 мільйонів євро на нелетальну військову підтримку та 40 мільйонів євро на гуманітарну допомогу. Крім того, Ірландія надасть системи розмінування та обладнання для знешкодження вибухонебезпечних предметів, а також братиме участь у коаліції з розмінування. Також планується обговорення інших шляхів підтримки через Контактну групу з оборони, зокрема створення ІТ-коаліції.

Володимир Зеленський:"Сьогодні ми підписали двосторонню угоду між Україною та Ірландією щодо безпеки, і цей документ дозволить нам реалізувати весь потенціал співпраці між нашими країнами, а також з партнерами в рамках усієї архітектури договорів безпеки".

Угода також передбачає підтримку Ірландії у виконанні Формули миру та участь у діяльності Міжнародної коаліції за повернення українських дітей. Загалом, Ірландія надала Україні гуманітарну, стабілізаційну та нелетальну військову допомогу на суму 380 мільйонів євро. Президент України висловив подяку за підтримку та наголосив, що документ дозволить реалізувати співпрацю між країнами та партнерами в рамках договорів безпеки.

Нагадаємо, Євросоюз пообіцяв посилити військову допомогу Україні у відповідь на удари РФ.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua