Українцям стане важче отримати карту поляка – Rzeczpospolita.

Українцям важче отримати карту поляка
Українцям важче отримати карту поляка

Польща планує вжити заходи для боротьби зі зловживаннями при отриманні картки поляка. Деякі архіви та суди в країнах, де програма діє, брали участь у фальсифікації документів.

Понад 206 тис. людей мають карту поляка, найбільше карток видано білорусам і українцям

Уряд планує внести зміни до міграційної політики для ускладнення отримання картки поляка. Це робиться через зловживання у процесі репатріації та видачі карток поляка, зокрема використання підроблених документів.

До цього часу для отримання картки поляка потрібно було мати родичів польської національності за прямою спадковою лінією або активно брати участь у польських організаціях. Знання польської мови не було обов'язковим.

Тепер уряд планує вимагати підтвердження знання польської мови та ретельно перевіряти документи заявників. Діячі громадських організацій більше не матимуть пільг при отриманні картки поляка.

Найчастіше ці документи видавали Федерація польських організацій в Україні, Спілка поляків України та Спілка поляків Білорусі.

Ввод програми "Карта поляка" в Білорусі призвів до зростання фальшивих документів. Компанії займались організацією зустрічей в консульстві та знаходженням документів. Точне число фальшивих документів невідомо.

Власники картки поляка можуть отримати фінансову підтримку від держави протягом перших дев'яти місяців проживання в Польщі. Гарантується грошова допомога на перші три місяці, що становить половину мінімальної зарплати, а з четвертого по дев'ятий місяць - 60% зарплати.

На програму виділено близько 40 мільйонів злотих на 2023 рік. Кількість запитів на фінансову допомогу зростає щороку. У 2022 році подано 12 тисяч заявок, що вдвічі більше, ніж у 2020 році. Однак, затримки у фінансовій допомозі виникають через недостатню оперативність державних органів.

Нещодавно прикордонники затримали 11 організаторів незаконного перетину польського кордону з Білорусі. Затриманим належать громадяни України, Білорусі, Польщі та Росії, які переправляли мігрантів з Росії та Білорусі до країн Західної Європи.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua