Українська ескадрилья F-16: The Wall Street Journal повідомила невтішні новини.

Українська ескадрилья F-16
Українська ескадрилья F-16

Збір повної ескадрильї винищувачів F-16 в Україні буде відкладено до наступного року через перерозподіл підготовки пілотів. Замість досвідчених льотчиків, українські курсанти з молодших курсів отримують пріоритет у навчанні. Це може затримати надходження ескадрилі на багато місяців через нестачу досвідчених пілотів з англійською мовою. Деякі посадовці вважають, що молодші курсанти краще адаптуються до західного навчання.

Навчання українських пілотів відбувається у трьох місцях: у Арізоні (Морріс база), закритій авіабазі у Данії (Скрідструп) і в Румунії. За даними WSJ, лише 10 пілотів успішно пройшли ці курси і 11 з них вже працюють в Україні. Деякі пілоти, навчавшися у Данії, не включені до програми.

Україна може отримати повну ескадрилью F-16 (20 літаків і 40 пілотів) у наступному році, але не раніше весни або літа. Деякі українські курсанти вже почали навчання на F-16 в Румунії після тренування на Alpha Jets у Франції. Інші досвідчені пілоти завершують навчання в Арізоні і прибудуть в Україну на початку наступного року.

Підготовка нової групи українських пілотів на F-16 розпочнеться після пройдення мовного курсу. Україна також домовилася з Данією про надання ще однієї партії F-16 до кінця цього року. За даними The New York Times, Україна зможе використовувати не більше 10 винищувачів F-16 на полі бою до 2024 року.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua