Українські митники знайшли у посилці трипільську вазу віком до семи тисяч років.

Трипільська ваза до 7000 років
Трипільська ваза до 7000 років

Українська пошта намагалася відправити до Швейцарії стародавню вазу доби енеоліту. Про це повідомила Державна митна служба України.

Згідно документів, у посилці, яку надіслала мешканка Київщини, мали бути одяг та подарунок. Проте під час митного контролю працівники звернули увагу на вазу, схожу на стародавні керамічні вироби.

Предмет було направлено до Національного музею історії України, де підтвердили його належність до археологічної культури Кукутень-Трипілля доби енеоліту.

Експерти розповіли, що предметом, що пройшов експертизу, є розписна ваза на піддоні. Подібні вироби характерні для культурної спільноти Кукутень-Трипілля доби енеоліту. Характерні особливості розпису дозволяють припустити, що ваза походить з поселень у долині Дністра.

Верхня частина вази має розпис у вигляді стилізованих змій, а нижня - у півовальних дуг. Визнано, що цей предмет має археологічну цінність.

Митники зазначили, що для вивезення культурних цінностей потрібні дозвільні документи. Оскільки жодних документів не було надано, вазу було конфісковано, а до мешканки Київщини склали протокол про порушення правил.

Нагадаємо, що прикордонники на пункті пропуску з Румунією виявили скрипку Страдіварі, яка, можливо, має історичну цінність.

Раніше на пункті пропуску "Устилуг" на Волині прикордонники вилучили в чоловіка колекцію монет, карбованих у середині минулого століття.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua