Українські полярники показали п’ять цікавих атмосферних явищ біля «Академіка Вернадського».

Полярники показали атмосферні явища біля Вернадського
Полярники показали атмосферні явища біля Вернадського

Науковці з України розповіли та продемонстрували п'ять незвичайних атмосферних явищ, які можна помітити поряд з антарктичною станцією "Академік Вернадський". Про це повідомили з Національного антарктичного наукового центру.

1. Біла веселка

Науковці відзначили, що біла веселка є рідкісним явищем та з'являється під час просвітлення сонцем слабкого туману, що складається з мікрокрапель води. Це призводить до змішування пучків світла та збільшення насиченості кольорів до повного випадку кольорового сплеску.

2. Гало

Гало має форму веселки та з'являється довкола Сонця, Місяця або інших джерел світла. Це явище можна спостерігати в полярних регіонах через велику кількість крижаних кристалів у повітрі, які вирівнюють та відбивають світло.

3. Міражі

У полярних регіонах можна помітити такі явища, коли океанічні айсберги та острови здаються повись над поверхнею води. Це спричинено контрастом температури та нагріванням океану, що створює тонкий шар гарячого повітря, який діє як криве дзеркало.

4. Перламутрові хмари

Ці хмари складаються з кристалів льоду та з'являються в стратосфері в полярних регіонах. Вони мають вигляд різнокольорових плям на небі та з'являються взимку, коли температура досить низька.

5. Південне полярне сяйво

Це рідкісне явище помітне біля станції "Академік Вернадський". Полярникам вдалося зафіксувати його, незважаючи на віддаленість станції від південного магнітного полюсу та постійне хмарування в цьому регіоні.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua