Український морський коридор витримав: атаки РФ не зупинили роботу портів.

Порти працюють незважаючи на атаки
Порти працюють незважаючи на атаки

Морські порти України працюють незважаючи на атаки Росії

Заступник міністра розвитку громад Тимур Ткаченко повідомив, що російські атаки на порти України не призвели до зупинки роботи "Українського морського коридору". Наразі порти працюють у звичному режимі і на підходах до них знаходяться 85 суден.

Водночас, політика ворога і обстріли не впливають на роботу "морського коридору", проте наслідки наступних атак є невідомими. За словами заступника міністра, при цьому метою Росії є зупинка експорту, що шкодить українській економіці. Атаки на цивільні судна мають вплив на всесвітній ринок через постачання зерна до інших країн.

"Росіяни не здаються у своїх спробах припинити роботу "морського коридору". Їхня головна мета - повністю зупинити експорт і таким чином вражати на нашу економіку. Всесвітній ринок почуває наслідки цих атак, оскільки ми постачаємо своє зерно до різних країн. Ситуація з атаками на цивільні судна залишається напруженою", - підкреслив Ткаченко.

У жовтні цього року обсяг експорту "морським коридором" досяг 2,1 млн тонн, з яких 1,5 млн тонн становлять зернові. Порівняно з жовтнем 2022 року, коли було експортовано 1,9 млн тонн через чорноморські порти, з яких 1,4 млн тонн становили зернові, відбувається зростання обсягів експорту. Всього до українських портів направляється 85 суден.

Ткаченко підкреслив, що критичні об'єкти інфраструктури морських портів захищені інженерними спорудами, габіонами та залізобетонними блоками. Бонові загородження за рекомендацією Генштабу ЗСУ запобігають розвідці ворожих дронів. Однак, існує можливість, що ворог може завдати шкоди за допомогою ракет.

"Тому ми потребуємо комплексного підходу до забезпечення безпеки людей та інфраструктури. Потрібне посилення протиповітряної оборони за допомогою наших партнерів", - сказав Ткаченко.

Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua