Юристи пояснили водіям, які документи не потрібно показувати на блокпостах.

Юристи роз'яснили водіям блокпостів щодо документів
Юристи роз'яснили водіям блокпостів щодо документів

Що водій може не показувати на блокпосту: важлива інформація для українців

Протягом останніх двох з половиною років, від початку військового конфлікту, блокпости стали звичним явищем на дорогах України. Поліцейські перевіряють водіїв, пасажирів та транспортні засоби. Варто зазначити, що їх повноваження не безмежні.

Блокпости у Києві

Зауважено, що поліцейські все частіше некоректно проводять перевірку, ставлячи претензії до водіїв за порушення ПДР, які виявлені після зупинки транспортного засобу. Також стали частішими випадки, коли поліцейські вимагають показати посвідчення водія та страховий поліс, хоча ці документи не знаходяться в переліку обов'язкових для перевірки.

Юристи зазначають, що такі дії поліції є неправомірними. Згідно з постановою Кабінету Міністрів №1455 від 29.12.2021, блокпости призначені для перевірки особи громадянина, транспортних засобів та їх вантажів. Посвідчення водія та страхові поліси не підлягають перевірці, як і дотримання ПДР.

Тому юристи рекомендують нагадувати поліцейським про цю постанову, якщо з них висувають неправомірні претензії. Якщо поліцейські все ж виписують штраф, то його можна оскаржити через суд. Оскільки такі дії поліції є незаконними, будь-яке стягнення підлягає скасуванню.

Попередньо водіям нагадали, що є певні документи, які необхідно мати при собі за кермом автомобіля.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua