Усі учні початкових класів у Вінниці після канікул отримають безкоштовне харчування.

Безкоштовне харчування для учнів Вінниці
Безкоштовне харчування для учнів Вінниці

Вінницька міська територіальна громада оголосила про можливість безкоштовного харчування для учнів початкових класів після канікул. Ця програма стосується 17,2 тисячі дітей, і наразі немає затримок у оплаті забезпечення харчування для цієї категорії учнів. Зміни до бюджету громади були внесені на останній сесії міської ради тому, щоб забезпечити безкоштовне харчування для підготовчих класів.

Кабінет Міністрів прийняв постанову №1145, яка надає субвенцію з державного бюджету на забезпечення харчування для учнів початкових класів. Згідно з цією постановою, 70% витрат на харчування будуть покриватися за рахунок державної субвенції, а інших 30% потрібно буде залучити з місцевого бюджету. Тому були внесені зміни до бюджету громади, щоб забезпечити безкоштовне харчування для учнів початкових класів.

Сума співфінансування з місцевого бюджету становить 13,7 мільйона гривень, а субвенція з державного бюджету - 32,7 мільйона гривень. Тому на сесії було розглянуто питання виділення додаткових коштів на харчування учнів у сумі 10,3 млн грн. Ці зміни були затверджені 4 жовтня, і з 28 жовтня учні початкових класів зможуть харчуватися за рахунок державного та місцевого бюджету.

Директорка департаменту освіти Оксана Яценко повідомила, що ця програма буде діяти до кінця року. Нагадуємо, що у Вінниці вже безкоштовно харчуються майже 13,5 тисячі дітей з пільговими категоріями, які ходять до садочків та шкіл. Інші учні самостійно оплачують своє харчування вибираючи вартість запропонованого меню від 40 до 55 гривень.

Перелік пільгових категорій:

  • діти-сироти;
  • діти, позбавлені батьківського піклування;
  • діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах;
  • діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім‘ям»;
  • діти з числа внутрішньо переміщених осіб;
  • діти, які постраждали від воєнних дій і збройних конфліктів;
  • діти з числа осіб, визначених у статті 10 та 101 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • діти із сімей, у яких один з батьків є учасником бойових дій або інвалідом війни та захищав незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua