В ООН спрогнозували, які відключення електроенергії чекають на українців взимку.

Прогнозовані відключення електроенергії взимку
Прогнозовані відключення електроенергії взимку

Наслідки атак на енергетичну інфраструктуру України

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) оприлюднила доповідь, в якій розкрила наслідки атак на енергетичну інфраструктуру країни. За даними експертів, через недостатню генерацію електроенергії взимку буде відключення електроенергії на тривалість від 4 до 18 годин щодня.

Доповідь вказує, що з березня по серпень 2024 року Російська Федерація провела дев'ять хвильних, комплексних і скоординованих атак на критично важливі електростанції, підстанції та системи передачі електроенергії по всій Україні. ММПЛУ зафіксувала 36 обстрілів об'єктів електроенергетики, серед яких 25 теплових електростанцій у 9 областях та 7 гідроелектростанцій у 5 областях.

За даними постачальників електроенергії, станом на липень 2024 року Україна втратила бл. 9 гігават виробничих потужностей через атаки цього року. Це становить приблизно половину пікового споживання електроенергії взимку 2023-2024 років.

Українська електропередавальна компанія заявила, що населенню країни загрожує важка зима з дефіцитом електроенергії понад 30%. Це сталося внаслідок нестачі від трьох до шести гігават електроенергії у години пікового споживання.

Наслідки атак значно зростуть взимку, коли попит на енергію збільшується на 20-25% через холодну погоду і короткі дні. ММПЛУ підкреслює, що такі атаки дуже сильно впливають на вразливі групи населення, такі як літні люди, інваліди, малозабезпечені родини та внутрішньо переміщені особи.

У доповіді радять Російській Федерації негайно припинити напади на критично важливу для цивільного населення України інфраструктуру електроенергетики.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua