В Україні можуть запровадити базову соціальну допомогу: кому платитимуть 4500 гривень на місяць.

Людина з грошима в руках
Людина з грошима в руках

Міністерство соціальної політики України підготувало проект постанови Кабінету міністрів, що стосується впровадження експериментального проекту з надання базової соціальної допомоги.

За даними ресурсу "Хвиля", проект був опублікований на сайті Федерації профспілок України з метою проведення громадського обговорення.

Згідно з цим документом, базова соціальна допомога буде доступна групам населення, які є найбільш уразливими. Метою цього проекту є боротьба з бідністю і надання підтримки в складних життєвих обставинах. Розмір допомоги буде залежати від різниці між базовою величиною для кожного члена родини і загальним місячним доходом родини.

Базова величина становитиме 4500 гривень. Для першого члена родини це буде 100% від цієї суми, а для кожного наступного - 70%. Базова соціальна допомога буде надаватися тільки тим, хто добровільно вирішить скористатися нею і при цьому втратить права на інші види допомоги.

Претендувати на базову соціальну допомогу зможуть отримувачі різних існуючих соціальних виплат, таких як допомога малозабезпеченим сім'ям, одиноким матерям, багатодітним сім'ям, внутрішньо переміщеним особам та іншим категоріям громадян.

Розмір базової величини для пенсіонерів буде залежати від їх страхового стажу. Для осіб зі стажем менше 10 років вона становитиме 53%, від 10 до 20 років - 62%, від 20 до 30 років - 70%, а для тих, хто має 30 і більше років стажу - 88%.

Раніше, у Верховній Раді було оцінено, чи можливо забезпечити мінімальне існування за прожитковим мінімумом в 3000 гривень.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua