В Україні спостерігається значний дефіцит на ринку праці.

Пусті робочі місця українському ринку праці
Пусті робочі місця українському ринку праці

На ринку праці в Україні відбувається хаотична ситуація. Кількість вакансій незабаром перевищить кількість резюме. Не всі компанії, які шукають співробітників, можуть заповнити вакансії. Щоб знайти працівників, роботодавці змушені підвищувати зарплати, але це не в кожній компанії можливо.

За даними кадрового порталу, середня зарплата в 2024 році зросла на 9,5%. Зараз українці в середньому заробляють 19 553 грн. В порівнянні з серпнем 2023 року зарплата зросла майже на 18%. За даними Держстату, середня зарплата збільшилась на 22,5%.

Зарплати найбільше зросли у громадському харчуванні та готельному бізнесі - на 44,1%, будівництві - на 44% та водному транспорті - на 42%.

НБУ також підтвердив ці дані. Реальні заробітні плати зросли на 17,7% лише в першому кварталі 2024 року. Цей ріст зарплат триває й у другому кварталі. Причиною такого зростання є мобілізація та міграція. За даними ООН, кількість мігрантів за кордоном зростає швидкими темпами. Крім того, рівень участі чоловіків у робочій силі продовжує знижуватись.

У серпні 2021 року кількість нових вакансій становила 60,6 тисяч, а резюме - 96 тисяч. Через три роки, в серпні 2024 року, кількість вакансій зросла до 88,1 тисяч, а резюме впали до 63,5 тисяч.

Отже, за три роки кількість вакансій зросла на 5,8%, а резюме зменшилися на 9%. Це враховується навіть з урахуванням окупованих територій та війни.

Якщо раніше безпека була головним фактором, що обмежував розвиток роботодавців, то зараз основною проблемою є недостатність працівників. Особливо це позначається у банківській сфері. Наразі відомо про 3,7 тисячі вакансій і всього 2,7 тисячі резюме. Тобто пропозицій про роботу більше, ніж зацікавлених працювати.

В НБУ відзначають, що оголошення у сферах охорони, будівництва та робітничих становлять значну частку, у порівнянні з минулим роком. Але у сфері ІТ пропозицій значно менше, а також у сферах освіти, дизайну, мистецтва та культури.

Джерело: OBOZ.UA

Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua