В Україні запровадили нові правила продажу автомобілів: що потрібно знати водіям.

Зображення нових правил продажу автомобілів
Зображення нових правил продажу автомобілів

Кабінет міністрів України вимагає вказувати реальну вартість автомобілів у договорах купівлі-продажу

Кабінет міністрів України прийняв рішення з приводу поліпшення процедури комісійної торгівлі транспортними засобами. Нова постанова, затверджена 1 жовтня, націлена на боротьбу з практикою заниження вартості автомобілів, що призводить до збитків державному бюджету. Згідно з постановою, торгові організації повинні вказувати реальну вартість автомобілів при укладанні договорів купівлі-продажу.

За словами начальника Головного сервісного центру МВС України Миколи Рудика, це рішення призначене для збільшення надходжень до державного бюджету. Щоб контролювати дотримання нових правил, реєстр буде оновлюватися, а також буде забезпечена співпраця з Фондом державного майна та Державною податковою службою України.

Зокрема, при продажу легкового автомобіля, якщо це другий і наступні продажі в календарному році, необхідно буде надати оцінку вартості транспортного засобу або витяг про середньоринкову ціну з сайту Мінекономіки. Для вантажних автомобілів достатньо оцінки вартості.

Податкові зобов'язання при комісійній торгівлі транспортними засобами

Нові правила також уточнюють податкові зобов'язання:

  • продаж першого легкового автомобіля протягом року не оподатковується,
  • продаж другого ТЗ оподатковується за ставкою 5%,
  • продаж третього та наступних - 18%,
  • для вантажних автомобілів ставка податку становить 5% при першому продажу та 18% при другому та наступних.

Якщо у договорі купівлі-продажу буде вказано занижену вартість автомобіля, працівники сервісного центру МВС відмовлятимуть у наданні послуг і матеріали будуть передані правоохоронним органам, податковій службі та Фонду державного майна для подальшого розслідування.

Прозорість процедури

Для забезпечення прозорості процесу, на сайті Головного сервісного центру МВС буде розміщено детальну інформацію про оцінку вартості автомобілів та процедуру оцінки. Оцінку вартості будуть проводити Експертна служба МВС та уповноважені суб'єкти оціночної діяльності.

Директор ДНДЕКЦ МВС - керівник Експертної служби МВС Сергій Кримчук пояснив, що для визначення ринкової вартості автомобіля експерти використовують "Бюлетень автотоварознавця", в якому враховуються різні фактори, такі як пробіг, технічний стан та комплектація автомобіля.

В Україні діють близько 3500 суб'єктів, які займаються торгівлею транспортними засобами, більше 1200 з них здійснюють комісійну торгівлю. З грудня 2022 року було призупинено роботу понад тисячі суб'єктів господарювання за порушення Правил торгівлі.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua