В Україні запустять електронний Містобудівний кадастр.

Містобудівний кадастр України
Містобудівний кадастр України

Уряд запускає електронний Містобудівний кадастр на державному рівні

Уряд ухвалив рішення запустити електронний Містобудівний кадастр на державному рівні.

За інформацією Міністерства цифрової трансформації, цей кадастр дозволить муніципалітетам, органам архітектури та архітекторам працювати в одній цифровій системі.

"Це важливий крок для швидкої та прозорої відбудови країни. МБКД сприятиме прозорості та захисту галузі від махінацій, адже акумулює всю містобудівну інформацію, документи та процедури їх погодження в електронному вигляді. Також він має зручний доступ для користувачів. Це допоможе пришвидшити процеси будівництва та розбудови інфраструктури. Кадастр запрацює через місяць після набуття постановою чинності", - зазначили у Мінцифри.

Чим це корисне для будівельників, держави та громадян:

  • прискорює отримання інформації для видання дозвільних документів, проєктування та будівництва, відкриває геодані на електронній карті;
  • прискорює процедури будівництва й зменшує конфлікти в галузі завдяки можливості швидко перевірити право будувати обʼєкт у певній місцевості;
  • забезпечує надійність інформації в кадастрі містобудівли, уникнення втрат та підробок;
  • дає громадянам змогу отримати доступ до містобудівної документації, її розробки, погодження та обговорення.

Протягом воєнного стану доступ до певних геоданих кадастру буде обмежено, але знаходження та перевірка основної актуальної інформації щодо містобудівництва стане легше.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua