Від 2 до 6 годин: У Київстар, Vodafone та lifecell розповіли про готовність працювати без світла.

Люди без світла в офісі
Люди без світла в офісі

Українські оператори мобільного зв'язку активно готуються до можливих відключень електроенергії взимку.

RBC-Україна повідомляє про заходи, які Київстар, Vodafone та lifecell вживають для забезпечення безперебійного зв'язку під час блекауту.

«Київстар» вклав понад 1,4 млрд грн у підвищення енергонезалежності своєї мережі. Наразі, 60% мережі оператора має резервне живлення на 4 години, а 40% - від 2 до 4 годин. Компанія працює над забезпеченням 6-годинного резервування для всіх головних об'єктів. Крім того, до кінця року «Київстар» планує забезпечити 23-25% мережі можливістю роботи від генераторів.

Vodafone повідомляє, що встановив понад 51 тисячу акумуляторних батарей, які забезпечують 4-6 годин автономності базових станцій. Компанія також використовує стаціонарні та мобільні генератори, а також альтернативні джерела енергії, включаючи три сонячні електростанції. Загальні інвестиції Vodafone у підготовку до блекаутів складуть близько 900 млн грн.

Київстар, Vodafone, lifecell, тарифи мобільний, роумінг, українці в Європі

Lifecell обладнав більш як половину своїх базових станцій літієвими батареями, які забезпечують роботу протягом 4 годин на одному заряді. Крім того, оператор під'єднав понад 1700 базових станцій до генераторів для довготривалої підтримки роботи обладнання. До 2025 року lifecell планує забезпечити близько 70% технологічних майданчиків літієвими батареями.

Всі оператори наголошують, що під час відключень електроенергії якість зв'язку може бути нижчою, ніж зазвичай. Вони також зазначають, що для повної зарядки акумуляторів потрібен час - від 4 до 8 годин, залежно від типу обладнання.

Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) зобов'язав операторів до 1 лютого 2025 року забезпечити щонайменше 10 годин роботи мережі при відсутності електроенергії. Виконання цих вимог буде контролювати Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій (НКЕК). За невиконання цих вимог передбачені штрафи у розмірі до 0,3% від річного доходу оператора.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua