Відстрочка від мобілізації для вчителів: які документи потрібно подати до ТЦК.

Вчителі подають документи до ТЦК
Вчителі подають документи до ТЦК

Українським вчителям та викладачам надано право на відстрочку від мобілізації

Українським вчителям та викладачам дали можливість відстрочки від мобілізації. Щоб скористатися цією можливістю, необхідно відповідати деяким умовам і правильно оформити документи. Адвокат Дмитро Франчук надав роз'яснення щодо цього питання.

Згідно зі словами Франчука, право на відстрочку мають педагогічні та науково-педагогічні працівники, які працюють не менше ніж на 0,75 ставки у вищих, професійних, наукових установах та загальноосвітніх школах. Це стосується лише основного місця роботи, а викладачі університетів без наукового ступеня не можуть скористатися такою відстрочкою.

Для оформлення відстрочки потрібно звернутися до адміністрації навчального закладу. Вчителю необхідно отримати довідку від директора школи, яка підтверджує його постійну роботу на повну ставку або не менше ніж 0,75 ставки. Також потрібна характеристика педагогічної діяльності з вказанням кваліфікації, стажу роботи і внеску в навчальний процес.

У деяких випадках може знадобитися проходження медичної комісії для підтвердження стану здоров'я.

Після отримання документів з місця роботи потрібно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Для цього вчителю потрібно мати при собі паспорт, ідентифікаційний код, військовий квиток, довідку з місця роботи, характеристику педагогічної діяльності, диплом про освіту і заяву на ім'я керівника ТЦК та СП з проханням про надання відстрочки від призову на військову службу з мобілізації.

ТЦК розглядає документи протягом семи днів з моменту їх подання, але цей термін може бути більшим, якщо потрібно отримати додаткову інформацію від державних органів. Рішення про надання або відмову у відстроченні буде ухвалено не пізніше наступного дня після отримання відповіді.

Вивчивши всі документи та, при необхідності, результати медичної комісії, ТЦК приймає рішення щодо відстрочки.

Важливо пам'ятати, що декларацію про відстрочку потрібно підтверджувати щорічно або на вимогу ТЦК, надаючи актуальні документи. Копії всіх документів слід зберігати, щоб уникнути проблем у майбутньому, і слід дотримуватися термінів подання документів.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua