Відстрочка від мобілізації: правила для багатодітних батьків та інформація для боржників з аліментів.

Ілюстрація до новини: правила для багатодітних батьків та інформація для боржників з аліментів
Ілюстрація до новини: правила для багатодітних батьків та інформація для боржників з аліментів

Україна прийняла нові правила відстрочки від військової служби для багатодітних батьків. Згідно з новим законом про мобілізацію, військовозобов'язані чоловіки та жінки, які мають трьох або більше дітей до 18 років, можуть отримати відстрочку під час мобілізації.

Це нове право має свої обмеження. Закон, що набрав чинності 18 травня 2024 року, вимагає від військовозобов'язаних батьків трьох або більше дітей з'явитися до територіальних центрів комплектування протягом 60 днів для підтвердження своєї відстрочки. Для підтвердження цього права, крім підтвердження батьківства або материнства, необхідно також довести відсутність заборгованості з аліментами, якщо такі є.

Ключовим моментом є те, що, якщо людина має заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці, вона втрачає право на відстрочку. Втім, закон передбачає можливість поновлення цього права у разі повного погашення заборгованості.

Для отримання відстрочки потрібно представити декілька документів. Якщо всі діти в одному шлюбі і батьки живуть разом, потрібні свідоцтва про народження дітей та свідоцтво про реєстрацію шлюбу. Але якщо діти від різних шлюбів або шлюб розірваний, то список документів розширюється. До нього можуть входити рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей, рішення органу опіки та піклування, письмовий договір між батьками про проживання дітей та участь другого батька у їх вихованні, а також документи, що підтверджують виплату аліментів.

Для отримання відстрочки слід подати заяву до територіального центру комплектування за формою, передбаченою Кабінетом Міністрів України. Рішення про надання відстрочки приймає спеціальна комісія, що створена в територіальному центрі комплектування.

Міністерство оборони України також планує впровадити онлайн-відстрочку у мобільному додатку Резерв+. Це буде здійснюватися за допомогою інтеграції з іншими державними реєстрами. Спочатку ця функція буде доступна для багатодітних батьків та студентів.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua