Виїзд за кордон у 17 років: без якогось документа українців не випустять з країни.

Документи потрібні для виїзду за кордон
Документи потрібні для виїзду за кордон

Умови виїзду за кордон для 17-річних хлопців

Зараз, через воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні, є особливості щодо виїзду за кордон для хлопців, яким виповнилося 17 років. Хоча для чоловіків призовного віку загальна заборона на виїзд, юнаки з цим віком можуть покинути країну в певних умовах. Про це пояснили юристи порталу "Безкоштовна правова допомога".

Основний документ, який дозволяє 17-річним перетнути кордон, є приписне свідоцтво, що підтверджує облік їх як призовників. Порядок обліку визначений постановою Кабінету Міністрів №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів". Згідно з пунктом 21 цієї постанови, юнаки повинні стати на облік після досягнення 17-річного віку.

Процедура виїзду за кордон регламентується ухвалою Кабінету Міністрів №57 "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України". Цей документ є основою для рішень щодо додаткових дозволів на прикордонному контролі. Ухвала чітко визначає, що молоді люди до 18 років можуть перетинати кордон без додаткових дозволів від територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Важливо зазначити, що наявність приписного свідоцтва дає достатній підставу для виїзду. Юнаки з цим документом можуть перетинати кордон без отримання додаткових дозволів або довідок.

Крім того, за новим порядком, персональні дані всіх українських чоловіків віком від 16 до 60 років будуть внесені до єдиного реєстру "Оберіг".


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua