Високий представник ЄС: Досвід України показує майбутнє військових технологій.

Високий представник ЄС: Досвід України в військових технологіях
Високий представник ЄС: Досвід України в військових технологіях

ЄС закликає розвивати європейські оборонні технології

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель наголосив на необхідності розвитку європейських оборонних технологій, зокрема через досвід війни в Україні.

Він поділився своїми думками під час конференції COTEC про технологічний суверенітет у сфері оборони на своєму блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

"Війна в Україні відкрила вікно у майбутнє сучасних бойових дій: наземні роботи робитимуть усе – від розвідки до прямих атак", - зазначив Боррель, підкреслюючи роль безпілотних систем у сучасній війні.

Він також звернув увагу на асиметричність сучасної війни, вказавши, що навіть декілька недорогих дронів можуть знищити бойовий танк. Боррель зазначив, що штучний інтелект та космічні технології стають все важливішими у військовому секторі.

"Сучасний солдат на 80% залежить від космічних засобів для забезпечення зв'язку, позиціонування та застосування різних систем озброєння", - підкреслив Боррель.

Також високий представник ЄС попередив про небезпеку надмірної залежності від імпорту, особливо з країн, які не є стратегічними союзниками ЄС. Він привів приклад компанії DJI з Китаю, яка контролює значну частку ринку дронів.

"Лише одна китайська компанія DJI має приблизно 70% від загального комерційного виробництва дронів, і це є підставою для обережності", - попередив Боррель.

У заключних словах Жозеп Боррель закликав до рішучих дій, зокрема в ініціативах, спрямованих на розвиток європейських оборонних технологій. Він наголосив на необхідності інвестування в ключові технології, такі як штучний інтелект, дрони та космічні спроможності, для реалізації потенціалу європейського оборонного промислу.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua