Віза або Мастеркард: що краще і в чому різниця.

Віза або Мастеркард: що краще і в чому різниця
Віза або Мастеркард: що краще і в чому різниця

Найкращі платіжні системи у світі не тільки покращуються, але й стають доступними з кожним роком все більше і більше. Для прикладу, mastercard і visa, мають найбільшу популярність і різниця між ними не така вже й велика. Хоча, якщо копнути глибше, то mastercard і visa різниця колосальна. Адже кожен клієнт може вибрати mastercard або visa що краще і де більше переваг. 

Отже, mastercard vs visa різниця ще й залежить від того, для чого використовується кредитна картка або взагалі потрібна система переказів. Адже саме visa або mastercard різниця визначає витрати і те, скільки доведеться віддавати за комісії. Також у кожної системи є свої обмеження. 

В чому різниця між візою і мастеркард? 

Отже, різниця між різними системами базується на тому, яке основне їх призначення. Тільки після цього можна визначити, що краще і що вибрати в будь-якому випадку. Тому питання, в чому і що краще, потрібно розібратися. 

Обидві ці платіжні системи займають лідируючі позиції на світовому ринку, і кожна з них має свої особливості. 

mastercard і visa

Перш ніж заглибитися в відмінності між Visa і Mastercard, варто розібратися з самим поняттям платіжної системи. Це сервіс, який обробляє гроші транзакції між продавцем і покупцем. Можна сказати ще простіше, якщо потрібно визначити що-небудь, то платіжна система перевіряє і підтверджує можливість здійснення платежу, а потім переводить гроші. Так працює система і вона достатньо зрозуміла. 

Щоб зробити вибір, потрібно розібратися окремо з кожною з систем. Отже, обидві платіжні системи з'явилися ще в минулому столітті, і їх заслужено можна назвати старими і досить перевіреними. Для прикладу, Visa була заснована в 1958 році в США і спочатку називалася BankAmericard. Спочатку система була створена для кредитних карт. Вона досить швидко стала популярною. Вона завжди була зручною. Пройшло майже 20 років і система змінила свою назву на те, яке відоме сьогодні. 

mastercard і visa різниця

Що стосується Mastercard, то система з'явилася трохи пізніше, а точніше в 1966 році.  На відміну від Visa, спочатку вона була кооперацією кількох банків. Поступово система розширялася і завойовувала світові ринки, ставши другим найбільшим гравцем у цій області. Обидві ці системи мають свої плюси і мінуси, а ще особливості. 

Чим схожі ці системи? 

Потрібно відразу відзначити, що спільного у цих системах. Вони достатньо глобальні і працюють у найбільш розвинених країнах світу. І Visa, і Mastercard приймаються в більшості країн світу. Ви можете використовувати картки обох систем практично в будь-якій точці земної кулі. Це одна з основних переваг. 

Спільним є також те, що системи підтримують різні типи карт. Обидва бренди пропонують різні типи карт — дебетові, кредитні, передплачені. Тобто кожен клієнт може вибрати, яким типом карт можна користуватися на постійній основі. 

mastercard або visa що краще

Обидві системи достатньо безпечні. Вони активно працюють над безпекою транзакцій. Вони використовують передові технології шифрування і захисту даних, такі як 3D Secure (Visa) і SecureCode (Mastercard), для підтвердження онлайн-платежів.

У цих систем є і програма лояльності. Вона з'явилася не відразу, але досить швидко набрала популярність. Обидва бренди пропонують користувачам бонусні програми, знижки, кэшбек та інші привілеї. Однак конкретні умови залежать від банку, який випустив картку.

Чим відрізняються Visa і Mastercard? 

Окрім загальних характеристик, у цих систем, особливого з роками, з'явилося й багато відмінностей. У першу чергу, йдеться про валютну політику. Однією з головних відмінностей між Visa і Mastercard є їх валютна політика. Коли ви здійснюєте покупку за кордоном або оплачуєте товар в іншій валюті, платіжна система автоматично конвертує суму з вашої картки.

Отже, Visa використовує в якості основної валюти долар США. Тобто, в якій би валюті не була картка, то при оплаті за кордоном спочатку проводиться конвертація в долар, а вже потім в іншу валюту. 

mastercard vs visa різниця

У свою чергу, Mastercard використовує мультивалютний підхід. Основні валюти — це долар США, євро і британський фунт. Чим “ближче” країна до тієї чи іншої валюти, ту валюту автоматично система і використовує. Це відмінність може вплинути на ваші витрати при міжнародних транзакціях, особливо якщо валюта картки відрізняється від долара. В такому випадку у Mastercard може бути вигідніший курс обміну, оскільки конвертація відбуватиметься безпосередньо.

Різницю між системами можна назвати й географічне поширення. Хоча обидві платіжні системи діють практично в усіх країнах світу, існують деякі нюанси в залежності від регіону. Наприклад, Visa досить популярна в США і Канаді, а Mastercard частіше використовується в країнах Європи і Південної Америки. Це відмінність не таке вже велике, але воно є. Це відмінність може стати важливим для тих, хто часто подорожує в певні регіони. Наприклад, якщо ви часто буваєте в Європі, картка Mastercard може виявитися більш зручною.

Також у цих систем суттєво розрізняється програма захисту покупок. Обидві системи пропонують програми захисту покупок, але є деякі відмінності в їх умовах. Visa надає розширені можливості страхування покупок і подорожей, включаючи повернення коштів за скасовані поїздки або втрачені речі. У свою чергу, Mastercard також пропонує захист покупок, але вона може мати трохи більш обмежені умови, в залежності від типу картки і банку випуску.

Ще одне важливе відмінність між системами

Отже, одну з відмінностей у системах можна відчути на собі, якщо потрібно провести оплату через інтернет. При оплаті в інтернеті обидві системи вимагають підтвердження транзакції. У Visa використовується система 3D Secure, яка в останній час отримала нову назву Visa Secure. У Mastercard аналогічна система називається Mastercard SecureCode. Ці технології забезпечують безпеку онлайн-платежів, вимагаючи додаткового підтвердження через код, надісланий на ваш телефон.

visa або mastercard різниця

Цю відмінність потрібно знати, вибираючи ту чи іншу картку. 

Що особливого в картах Visa і Mastercard? 

Окрім різниці між системами, щоб зрозуміти яку вибрати, варто знати і про переваги кожної системи. Почнемо з Visa:

  1. Ця система неймовірно універсальна і популярна в світі. У США, Канаді та країнах Азії Visa більш популярна, ніж Mastercard.

  2. Також ця система надійна, наскільки це можливо. Система 3D Secure дозволяє безпечно здійснювати платежі в Інтернеті.

  3. Також слід приділити увагу програмі лояльності. В тому числі і бонуси. Visa пропонує безліч знижок і привілеїв для своїх держателів карт, особливо в сфері подорожей і покупок.

Що стосується Mastercard, то у цієї системи свої переваги: 

  1. Достатньо вигідні умови обміну валют. Завдяки мультивалютній політиці, конвертація з Mastercard може бути більш вигідною при міжнародних платежах.

  2. В Європі ця система більш популярна. Такий плюс може оцінити кожен турист або житель Європи. 

  3. Також програма лояльності. Mastercard також пропонує бонуси і знижки, в тому числі програми для мандрівників і активних користувачів карт.

Всіх цих плюсів достатньо, щоб вибрати кожну з систем для регулярного використання. 


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua