ВООЗ оголосила надзвичайну ситуацію через мавпячу віспу.

Вірус мавпячої віспи на картинці
Вірус мавпячої віспи на картинці

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила, що швидке поширення віспи мавп в африканських країнах є надзвичайною ситуацією в сфері охорони здоров'я. Вірус поширився з Конго до Бурунді, Кенії, Руанди та Уганди.

«Виявлення та швидке поширення нового класу mpox (віспи мавп) у східній частині Демократичної Республіки Конго, його виявлення в сусідніх країнах, які раніше не повідомляли про mpox, і можливість подальшого поширення в Африці та за її межами викликають занепокоєння», - заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус.

Таке рішення ВООЗ прийняла для того, щоб підштовхнути країни-члени готуватися до поширення вірусу та допомагати біднішим країнам з вакцинами, методами лікування та іншими необхідними ресурсами.

Це вже другий раз протягом трьох років, коли ВООЗ оголошує епідемію віспи і характеризує її як глобальну надзвичайну ситуацію. Раніше це сталося в липні 2022 року, коли вірус заразив майже 100 тисяч людей і спричинив смерть близько 200 осіб у 116 країнах.

Зараз ситуація стала ще загрозливішою. З початку 2024 року в Демократичній Республіці Конго вже зафіксовано понад 14 тисяч випадків віспи та 524 смерті. Група ризику включає жінок і дітей до 15 років. Крім того, вірус уже поширився в 13 країнах Африки, включаючи ті, де раніше не було зареєстровано подібні випадки.

Раніше голова ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус скликав зустріч міжнародних експертів через зростання занепокоєння щодо поширення віспи мавп. Також ВООЗ оновила список найнебезпечніших вірусів, бактерій і грибків, які можуть призвести до нової пандемії.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua