Вудворд розкрив жорстку відповідь Остіна Шойгу.

Портрет Остіна Шойгу на фоні американського прапора.
Портрет Остіна Шойгу на фоні американського прапора.

Загроза ядерної зброї з боку Росії зростає, стверджують ЗМІ

За даними американської розвідки, загроза використання ядерної зброї Росією зростає до 50%. Цю інформацію опублікував редактор The Washington Post Боб Вудворд.

У своїй книзі Вудворд розповів про розмову між міністрами оборони США та Росії - Ллойдом Остіном та Шойгу. Під час обговорення можливого застосування тактичної ядерної зброї в Україні, Остін заявив, що будь-які дії Росії призведуть до перегляду умов, за якими діє Америка.

"Ми знаємо, що ви розмірковуєте про застосування тактичної ядерної зброї в Україні. Якщо ви це зробите, то всі умови, згідно з якими ми діємо в Україні, будуть переглянуті", - заявив Остін.
"Я є лідером найпотужнішого війська у світі. Я не погрожую", - відповів Остін на зауваження Шойгу.

Цей діалог був підтверджений свідками, документами та самим Остіном. Також Вудворд розповів, що президент США Джо Байден говорив з китайським лідером Сі Цзіньпіном щодо недопустимості ядерних загроз з боку Росії.

Аналітики вважають, що це вплинуло на позицію Китаю. Лідер Китаю закликав міжнародну спільноту виступити проти ядерної війни і відкинути загрозу ядерної зброї. Це мотивувало посадовців Кремля змінити свою риторику щодо використання ядерної зброї, розповідає Американський інститут вивчення війни (ISW).

У тій самій книзі Вудворд зазначив, що загроза ядерної зброї над Україною продовжує існувати. Байден вважає, що Путін не дозволить вийти з України без використання тактичної ядерної зброї, тому ситуація залишається незмінною.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua