З Грузії до Росії потрапляють підсанкційні товари: розслідування.

Підсанкційні товари на кордоні України
Підсанкційні товари на кордоні України

Постачання підсанкційних товарів до Росії через Грузію триває незважаючи на обмеження, які були введені в 2022 році. Серед цих товарів є дрони, комп'ютерні процесори, GPS-пристрої, карти пам'яті. Грузія твердить, що дотримується міжнародних норм і контролює перетин кордону, але розслідування показало, що існують схеми обходу санкцій, включаючи участь Тбілісі.

Журналісти змогли здійснити відправлення дронів з Тбілісі до Самари через компанію Kairos Logistics, яка гарантувала доставку підсанкційних товарів. Також вони "відправили" інтегральні схеми до Росії через фірму Cargo Rapido, яка зареєстрована в Грузії громадянином Росії і не турбується санкціями.

Протягом 2023-2024 років з Грузії було експортовано товарів подвійного призначення на суму $10,7 млн до Росії, Вірменії, Азербайджану і країн Центральної Азії. Також спостерігається збільшення експорту радіонавігаційного обладнання, електронних інтегральних схем, обладнання для звуку і зображення, а також побутової техніки.

США звинуватили Грузію в поставках чипів до Росії через обхід санкцій, на що грузинська Служба доходів просила уточнень. Уряд Грузії відмовляється вводити прямі санкції проти Росії, стверджуючи, що це негативно вплине на економіку країни.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua