Земля пережила найспекотніше літо за всю історію спостережень – CNN.

Земля у перший раз в своїй історії пережила найспекотніше літо
Земля у перший раз в своїй історії пережила найспекотніше літо

Рекордна спека цього літа

Цього літа спостерігався найвищий рівень температури з 1940 року, зазначає Європейська служба Copernicus. За період з червня до серпня було найспекотніше за останні 81 рік. Температура перевищувала середні значення з 1991 по 2020 роки на 0,69°С, що на 0,03°С більше, ніж рекорд минулого літа.

У Європі спека була ще вищою, тут температура піднялася на 1,54°С вище середніх значень з 1991 по 2020 роки. Середземноморський регіон та Східна Європа постраждали найбільше, тоді як деякі частини Ісландії, Великої Британії, Ірландії, західного узбережжя Португалії та півдня Норвегії мали прохолоднішу погоду, ніж зазвичай.

Експерти попереджають, що це не був останній рекорд, оскільки глобальна температура продовжує зростати через використання викопного палива. Заступник директора Copernicus Саманта Берджесс заявила, що цей червень і серпень стали найспекотнішим періодом в історії спостережень.

Навіть узимку спостерігається екстремальна спека. Наприклад, Австралія встановила рекорд температури в серпні, яка становила 41,6°С.

Крім того, літо завершилося найспекотнішим серпнем в історії спостережень. Експерти також прогнозують незвичайну спеку восени і попереджають про подвійний рекорд спеки в деяких країнах.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua