Знесуть чи відремонтують: в Україні планують масштабну житлову реформу.

Ремонт житла в Україні
Ремонт житла в Україні

Україна планує провести житлову реформу

В Україні планується провести масштабну житлову реформу, яка передбачає модернізацію застарілого житлового фонду. За законопроектом, який був поданий ще до війни, передбачається знесення старих будинків і заміна їх новими. В країні налічується 30 380 старих будівель, включаючи навіть відносно нові будівлі, побудовані з 1990 по 2010 рік.

Голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк розповіла, що реформа передбачає комплексну реконструкцію старого житла. Документ також передбачає реконструкцію інфраструктури, що розташована в цих місцях. Ремонт буде проводитися у всіх випадках, коли це можливо, але знесення будівель буде здійснюватися лише у випадку аварійного стану і неможливості ремонту.

"Наша мета – провести законопроект № 6458 через друге читання до кінця поточного року. Але це залежатиме від успішного ухвалення рамкового законопроекту про основні засади житлової політики, оскільки вони, повторюю, взаємопов'язані", – сказала Шуляк.

Після доробки, законопроект буде винесений на громадське обговорення. У ЄС вже практикується перебудова старих житлових будинків, їх термомодернізація та надбудова нових поверхів. Можливо, Україна піде цим же шляхом.

"Але перед тим, як розробляти механізм, ми маємо провести аудит та визначити масштаб проблеми в Україні з урахуванням військових ризиків. Потім ми зможемо шукати оптимальні стимули для залучення приватних інвесторів та переконати мешканців у доцільності рішення", – додала Шуляк.

Раніше ми писали про ціни на квартири у Києві з ремонтом та без нього.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua